Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Telekom spúšťa exkluzívny televízny kanál plný slovenského folklóru

Telekom spúšťa exkluzívny televízny kanál plný slovenského folklóru
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Telekom sa chystá o niekoľko dní uviesť už svoj ôsmy exkluzívny televízny kanál, ktorý bude zameraný na to najlepšie zo slovenského folklóru. Nový projekt nadväzuje na úspechy piatich staníc DIGI Sport ponúkajúcich to najlepšie zo svetového športu, kanálu Ťuki TV s tými najkvalitnejšími rozprávkami v slovenčine a Magio infokanálu, ktorý ponúka napríklad záznamy koncertov či obsah slow TV.

To najlepšie zo slovenského folklóru

 

Nový kanál Folklorika divákom ponúkne to najlepšie zo slovenského folklóru. Základom bude prúd hudby a tanca, ktorý sa bude striedať s blokmi pravidelných relácií.

Relácie Folkloriky divákom ponúknu nielen zábavu, ale aj možnosť sa niečo naučiť, pripomenúť si históriu, pozrieť si krásy Slovenska, či načerpať múdrosť predkov. Časť obsahu bude pripravená špeciálne pre deti.

Diváci isto ocenia aj fakt, že jednotlivé relácie nebudú prerušované reklamami.

Čo bude vysielať Folklorika

 

Vysielanie bude pozostávať z až 16-tich tematických relácií. Okrem blokov hudby a tanca na divákov čaká napríklad:

• hľadanie a zachraňovanie spomienok v programe Moje korene,
• objavovanie sveta zahraničných Slovákov v programe Vojvodina,
• krása skrytá v krojoch v programe Odetí do krásy,
• relácia Ľudové múdrosti so známou etymologičkou Katarínou Nádaskou,
• Ľudová kuchyňa o tradičných slovenských jedlách,
• Svetové Slovensko o tých najkrajších zákutiach a pamiatkach Slovenska, a ďalšie iné relácie.

Aj dnešné deti žijú folklórom. V programe Do skoku s deťmi venovanom práve najmenším preto zaznejú detské hry, pásma, piesne, tance, riekanky a iné zábavky.

„Geniálny úspech formátu Zem spieva, ktorý v programe verejnoprávnej televízie prekvapujúco doslova zvalcoval celú konkurenciu, nám pripomenul, že folklór a tie najkrajšie slovenské tradície sú nielen našim národným pokladom, ale aj nesmierne divácky vyhľadávaným žánrom. Pravda, ak sa podajú modernou formou hodnou 21. storočia. Úspech tohto žánru už teraz výrazne prekročil územie Slovenska. Sme veľmi radi, že v spolupráci s partnermi môžeme priniesť zákazníkom Magia ďalší jedinečný a tentoraz veľmi lokálny obsah, ktorý inde nenájdu, v tom najkrajšom televíznom spracovaní. Veríme, že tento pomerne netradičný formát bude mať úspech u veľkej časti divákov,“ skonštatoval manažér vývoja televíznych služieb Telekomu Andrej Miklánek.

„Teším sa, že cesta, na ktorú som sa ja osobne dostal vďaka programu „Zem spieva“, pokračuje týmto spôsobom. Pôvodne tento projekt vznikol ako projekt pre Vojvodinských Slovákov a ja som šťastný, že vďaka Magiu a Telekomu oň nebudú ukrátení ani slovenskí diváci. Bola by to škoda, slovenský folklór je úžasný a na kanáli Folklorika nič iné ako folklór neuvidíte. Takže je logicky úžasný tiež.“ uviedol producent a režisér Peter Ňuňéz z produkčnej spoločnosti NUNEZ NFE.

Stanica odštartuje vysielanie už v piatok 1. júna, dostupná bude v základných balíčkoch pre všetkých zákazníkov Magia automaticky a bezplatne. Nový televízny program bude vysielať 24 hodín denne.

Folklorika – anotácie k programu:

 

POD JEDNOU STRECHOU: Piesne, kroje, tance, história… Navzájom sa odlišujú a predsa spolu vytvárajú unikátne dedičstvo. Tieto tradície sú stále živé a najlepšie ich spoznáte vďaka veľkolepým festivalom: Východná, Ozveny staroslovienčiny pod Kráľovou Hoľou, Hontianska paráda, Jánošíkove dni, Medzinárodný folklórny festival Myjava, Zamagurské folklórne slávnosti, Zemplínske slávnosti… Spolu s Folklorikou môžete navštíviť každý!

NOSITELIA TRADÍCII A SLOVNÍK NÁREČIA: Pýtajme sa, pokiaľ je stále ešte koho… profily nositeľov tradícii, staručkých pamätníkov, ktorí nádherne spievajú, hrajú, tancujú… .pôvodne, tradične, tak ako kedysi…

VOJVODINA: Vitajte v dedinách a mestách, kde sa srbské spája so slovenským. Sú miesta, kde si Slováci aj napriek diaľke zachovávajú svoj jazyk, kultúru aj národné povedomie. Autonómny kraj Vojvodina, dnes súčasť Srbska, je jedným z miest, kam sa v minulosti uchýlili tisíce Slovákov a žijú tam dodnes. V relácii prinesie informácie a zaujímavosti o Vojvodine a priestor dostanú aj interpreti ľudovej piesne, muziky a tanca práve zo Srbska.

DO SKOKU S DEŤMI: Aj dnešné deti žijú folklórom. V programe venovanom práve im zaznejú detské hry, pásma, piesne, tance, riekanky a iné zábavky.

KROJE NA SLOVENSKU: Od hlavy po päty v tradícii. Jednou z najvýraznejších súčastí ľudovej kultúry je kroj. Je to tradičný odev, ktorý nosilo prevažne vidiecke obyvateľstvo a ktorým prezentovalo svoju príslušnosť k národu, kraju alebo regiónu. Kroj nesie príbehy našich predkov, našu históriu, našu tradíciu. Oživme minulosť... nechajme šaty rozprávať...

MALÁ VEĽKÁ KRAJINA: Hudobné pásma jednej oblasti, regiónu, jej špecifiká, výnimočnosti, odlišnosti. Každá dedina má to svoje vlastné, jedinečné. Či v hudbe, speve, tanci, nárečí, zvykoch. Poďte s nami na výlet.

PRI MUZIKE: Piesne, tance a muzika tradičného folklóru ale aj folklór spracovaný novodobo.

NA POLI SO STARÝM OTCOM: Príslovia, ľudové múdrosti a pranostiky tvorili ľudia už po stáročia. Vznikali na základe dlhodobého pozorovania prírodných javov a mali zvyčajne poučujúci charakter. Pomáhali ľuďom predpovedať počasie a dianie na nasledujúce dni, mesiace či celý rok. Ako vyzeral rok v záhradách, na poliach a roliach našich predkov ? Poďme sa priučiť a možno zistíme, že nielen všetko nové je dobré…

SVETOVÉ SLOVENSKO: Viete, čo nenájdete nikde inde iba na Slovensku? Táto malá krajina je výnimočná! Poďte s nami za jej unikátmi! Máme najvyšší drevený gotický oltár na svete, kremnickú mincovňu, ktorá je najstarším podnikom na svete a funguje nepretržite. Slovenský kras je najrozsiahlejšie krasové územie v strednej Európe, nachádza sa tu 1110 jaskýň a priepastí a ďalšie krasové výtvory. Múzeum moderného umenia Andy Warhola v Medzilaborciach je dnes jediné svojho druhu v Európe. Vedeli ste, že na Slovensku sa nachádza geografický stred Európy? A viete, že vynálezca padáka pochádza zo Slovenska? Okrem toho, máme v Zozname svetového dedičstva UNESCO zaradené tri lokality - Spišský hrad s okolím, Banská Štiavnica a Vlkolínec, v roku 2000 sa pridalo historické šarišské mesto Bardejov, v roku 2008 drevené kostoly Karpatského oblúka a v roku 2009 spišské mesto Levoča a v Zozname nehmotného dedičstva sa hrdo pýši fujara, terchovská muzika a gajdošská kultúra.

TRADIČNÁ KUCHYŇA: Vráťme sa do kuchýň starých materí a naučte sa spolu s nami variť tak, ako sa varievalo a vypekalo kedysi. Tradične, chutne a poctivo.

ŠKOLA TANCA: Vraj aj drevo sa naučí tancovať, ak má dobrého učiteľa. Naučíme aj tie najväčšie drievka kroky a tance z rôznych regiónov a kútov Slovenska. Pekne pomaličky :)

DOBRÉ RÁNO S FOLKLORIKOU: Ľudové piesne k víkendovej pohode…aké máš ráno, taký máš deň.

SLOVÁCI V SRBSKU: Portréty Slovákov žijúcich v Srbsku, ich vášne, žiale, radosti, smútky… ich život na Dolnej zemi. Kam patria a ako sa cítia?

DREVENÉ CHRÁMY: Ľudoví stavitelia v nich vyjadrili harmóniu duše človeka s prírodou a snahu odpútať sa od všedného života. Sú skvostom ľudovej kultúry. Na Slovensku máme hneď niekoľko takýchto skvostov. Výnimočnú celosvetovú hodnotu majú drevené kostoly Karpatského oblúka, ktoré boli v roku 2008 zapísané do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO: rímsko-katolícke kostoly v Hervartove a Tvrdošíne, evanjelické artikulárne kostoly v Kežmarku, Leštinách a Hronseku, kostoly východného obradu v Bodružali, Ladomírovej a Ruskej Bystrej.

FOLKLÓRNE PREDSTAVENIA: Jedinečné predstavenia folklórnych súborov a skupín. Príbehy ukryté v piesni, tanci a hudbe.

FOLKLORIKA V NOCI: Výber ľudových piesní, tancov a hudby, ktoré potešia aj nočné sovy :).

(Zdroj: Tlačová správa a konferencia Slovak Telekom)