Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Herný notebook ROG STRIX SCAR skladá hold populárnej počítačovej hre

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 6. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Leto je za dverami, čakajú nás pekné slnečné dni, no a napriek tomu sa mnohí z nás zatvárajú doma vo svojom dokonalom svete počítačových hier. A práve ich by možno mohlo zaujímať nové herné zariadenie z dielne ASUSu, ktoré si ako vždy prináša so sebou zopár inovácií.

Taiwanský výrobca ASUS nie je vo svete zariadení pre počítačové hry nováčikom. Jeho Republic of Gamers alebo ROG už zdobí zopár zvučných mien. Tentoraz sa rozhodol, že jednu z najznámejších hier spojí so svojim zariadením.

„Dizajnovo je tento notebook poctou zbrani FN SCAR, preto ho aj nazývame SCAR edíciou. Všetci fanúšikovia hier Counter Strike určite vedia, o čom hovorím. A nie je to len o tom dizajne, ale je to aj o tej výbave,“ hovorí pán Miroslav Farkaš, ASUS.

V hardvérovom svete je teda zariadenie rovnako výstavným kúskom. Dostala sa sem už 8. generácia výkonných procesorov Intel až po i7mičku. Tej môže sekundovať dokonca 32 GB operačnej pamäte DDR4.

„Čo sa týka úložiska, tam je tých možností viacero. Či už to je NVMe SSD osadenie 512 gigové alebo možnosť terabajtového FireCuda SSH disku.“

FireCuda je v podstate hybridným diskom. Prináša si pritom veľkosť klasického disku s magnetickými platňami a rýchlosť SSD diskov, keďže v sebe kombinuje obe technológie. Toto je pre rýchlosť aplikácií akými sú aj hry dôležité. No a v neposlednom rade ide mnohým aj o grafickú kartu.

„Je tu možnosť, závisí teda od jednotlivej špecifikácie, 1050 Ti GeForce alebo až 1070. Tieto umožňujú detailné vykreslenie hier. Komu by nestačilo len také realistické vykresľovanie, aké poskytujú tieto grafické karty, je možnosť pripojenia virtuálnej reality.“

Herný notebook ASUS ROG STRIX SCAR.

Je však zrejmé, že takáto výkonná skupina už vytvorí nejaké to teplo. Taiwanskí vývojári sa preto museli rozhodnúť ako vyriešia jeho odvádzanie.

„Chladenie tohto notebooku sa spolieha na inteligentnú tepelnú konštrukciu využívajúcu tri ventilátory, ktoré sa automaticky prispôsobujú potrebám výkonu či už procesora a grafiky alebo pamäte.“

Už na prvý pohľad však po roztvorení zariadenia zaujme samotný displej. Aj na ňom si dal ASUS záležať a používateľov sa chystá prekvapiť. Technológiu IPS, pri ktorej sa rozširuje pozorovací uhol už pritom berie ako štandard.

„Zaujímavá je aj jeho svietivosť 300 kandela na meter štvorcový, tým pádom je až 20 percent jasnejší voči ostatným displejom. Takisto obnovovacia frekvencia tohto displeja je 144 Hz a odozva len 3 milisekundy.“

No a zobrazovací hardvér podporil výrobca aj technológiou G-SYNC, ktorá sa má postarať o zobrazovanie plynulého obrazu bez nežiaduceho trhania. Klávesnica nie je pre mnohých zaujímavá. No hráči hier vedia o nej svoje a ich nároky sú oveľa vyššie. Aj preto ju ASUS v tomto prípade vybavil opäť dávkou zaujímavých inovácií.

„Klávesnica tohto notebooku sa môže chváliť ergonomickým dizajnom a zakrivením kláves so zdvihom 0,25 milimetra. Taktiež s podsvietením Aura Sync. Funkcionalita N-Key Rollover pri tejto klávesnici zabezpečuje to, že pri stlačení viacerých kláves každý jeden input, ktorý klávesa dá, bude odoslaný do systému a systém ho spracuje.“

No a k poriadnemu obrazu by mal akosi prirodzene prináležať aj zvuk na rovnakej úrovni.

„Technológia inteligentných zosilňovačov sleduje výstup zvuku v reálnom čase a používateľ sa nemusí báť ani pri hlasitosti, žeby poškodil tieto reproduktory,“ dodáva pán Miroslav Farkaš, ASUS.

Novú GL503jku, alebo teda ROG STRIX v edícii SCAR, podporuje plne súbor výkonných komponentov, podčiarknutý technológiami taiwanských vývojárov. Hráčom sa tak do rúk dostáva pomerne silný nástroj, ktorý však vôbec nestratil na svojej mobilnosti.