Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Wave Plus prezradí, koľko máte v okolí nebezpečného radónu

Wave Plus prezradí, koľko máte v okolí nebezpečného radónu
Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
23. 7. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Radón bol v určitom období veľký strašiak a oprávnene - izolácie proti nemu prakticky nikto nepoužíval, ale jeho dopad na zdravie môže byť veľmi veľký. Radón samotný sám o sebe nie je nebezpečný, škodlivým sa stáva až po svojom rozpade. Pretože takto vzniknuté pevné častice sú rádioaktívne a po vdýchnutí môžu spôsobiť vznik rakovinového nádoru. Štúdia ešte z roku 2004 tvrdí že v celej Európe má radón na svedomí až dvadsať tisíc prípadov rakoviny pľúc ročne. Sú našťastie metódy, ako sa voči radónu brániť.

Jednou z nich je použiť na stavbe špeciálnu izoláciu. Ak však bývate v staršom dome, je jednoduchou ochranou napríklad aj časté vetranie, pretože radón sa hromadí hlavne v nevetraných, nedostatočne izolovaných priestoroch. No a čím je koncentrácia radónu vyššia, je samozrejme aj vyššie riziko ochorenia. Aby ste však nemuseli vetrať aj v zime ako bláznivý, existujú merače úrovne radónu. Jeden taký priniesli aj konštruktéri z firmy Corentium. Nazvali ho Wave Plus a nemeria len radón.

Senzorická jednotka Wave Plus je kruhového tvaru a dá sa nenápadne umiestniť prakticky kdekoľvek.

Senzor je kruhového tvaru a dá sa nenápadne umiestniť prakticky kdekoľvek. Funguje na jednu AA batériu a tá vydrží v zariadení pri zapnutej funkcii Bluetooth až dva roky. Wave Plus neprestajne monitoruje kvalitu vzduchu v miestnosti. Okrem už spomínanej hodnoty radónu kontroluje aj tlak vzduchu, vlhkosť, VOC, CO2. Čiže aj alergici ocenia takúto širokú škálu meraní.

Výsledky samozrejme putujú do spárovaného smartfónu či tabletu, kde sa vyhodnotia v prehľadnom grafe. Tam si môžete odfiltrovať rôzne hodnoty samostatne, teda napríklad čisto pre samotný radón. Ale aj nechať si vyhodnotiť celkovú kvalitu vzduchu.

Wave Plus neprestajne monitoruje kvalitu vzduchu v miestnosti. Okrem už spomínanej hodnoty radónu kontroluje aj tlak vzduchu, vlhkosť, VOC, CO2.

Vráťme sa ale k samotnému testovaniu radónu. V zariadení je zabudovaný v celku výkonný radónový senzor s rozsahom 0-9999 Bq / m3 . Bq je skratka od Becquerel, čo je jednotka rádioaktivity. Maximálna dávka, ktorá môže byť v dome, nesmie presiahnuť hodnotu 200 Bq / m3.

Oblasti, ktoré sú radónom najviac ohrozené, si môžete vyhľadať na internete, ale už teraz je jasné, že najviac rizikové sú na Slovensku oblasti severnej časti bratislavského kraja, okolie Ilavy a Považskej Bystrice, Žilina, Gelnica a niektoré regióny Košíc.

Výsledky samozrejme putujú do spárovaného smartfónu či tabletu, kde sa vyhodnotia v prehľadnom grafe.