Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kooperatívny Mercedes svetlami intuitívne naznačí, čo má v pláne

Kooperatívny Mercedes svetlami intuitívne naznačí, čo má v pláne
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 2. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vývojári z automobilky Mercedes-Benz pracujú na koncepte takzvaného „kooperatívneho vozidla“. Ide o vozidlo s autonómnym riadení, ktoré prostredníctvom LED svetelnej signalizácie intuitívne naznačí svojmu okoliu, čo sa chystá robiť.

Experimentálne kooperatívne vozidlo je vlastne modifikovaný sedan Mercedes-Benz S-Class. Na jeho streche sa nachádza 360 stupňová LED svetelná signalizácia s osvetlením v tyrkysovej farbe. Svetlá svietia trvalo, keď je vozidlo v autonómnom režime jazdy, začnú pomaly blikať, pokiaľ vozidlo spomaľuje a zastaví, no rýchlo blikajú, keď vozidlo začne zrýchľovať.

Niektoré zo svetiel na streche automobilu sú pritom viditeľné iba pre chodcov alebo cyklistov, ktorí sa nachádzajú v blízkosti dráhy vozidla. Vďaka tomu umožnia týmto ľuďom vidieť, že ich senzory vozidla rozpoznali, čo okrem vyššej bezpečnosti môže v konečnom dôsledku zvýšiť dôveru ľudí voči autonómnej technológii riadenia.

Koncept kooperatívneho autonómneho vozidla Mercedes-Benz.

K dispozícii sú tiež tyrkysové LED pásy na čelnom skle, v mriežke chladiča, v svetlometoch, v bočných spätných zrkadlách a v spodnej časti okien. Tieto svetlá taktiež naznačujú, že auto funguje v autonómnom režime jazdy a rozsvietia sa, keď sa vozidlo pohne z parkoviska. Navyše, keď sa vozidlo chystá vyraziť na cestu, svetlá na streche sa vysunú, rovnako ako sa bočné zrkadlá vyklopia. Podľa spoločnosti tak chodci pochopia tento typ komunikácie intuitívne, pretože „pohyby sa podobajú na živú bytosť, ktorá sa prebúdza a rozťahuje sa.“

Po testoch toho, ako ľudia reagujú na systém kooperatívneho vozidla, spoločnosť Mercedes-Benz prispieva svojimi zisteniami SAE International, čo je medzinárodné združenie inžinierov, ktoré stanovuje normy pre autonómne vozidlá.

Koncept kooperatívneho autonómneho vozidla Mercedes-Benz.

Koncept kooperatívneho autonómneho vozidla Mercedes-Benz.