Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológia NEC rozpoznáva ľudí, aj keď sú čiastočne viditeľní

Technológia NEC rozpoznáva ľudí, aj keď sú čiastočne viditeľní
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 2. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak si človek myslí, že je v bezpečí pred kamerou, ak má skrytú tvár alebo je odvrátený, vďaka novej technológii rozpoznávania ľudí to už onedlho nemusí byť pravdou. Spoločnosť NEC totiž vyvinula systém identifikujúci ľudí, ktorí sú v zábere čiastočne zakrytí alebo sa pozerajú iným smerom.

Nový systém s názvom Person Re-identification Technology využíva kombináciu umelej inteligencie s hĺbkovým učením a analýzu tvaru tela a odevu. Vývojári tvrdia, že počas testovania technológie rozpoznávania osôb sa im podarilo dosiahnuť až 90 percentnú úspešnosť.

Technológia rozpoznávania celého tela by sa oproti rozpoznávaniu tváre mohla dať využiť pre bezpečnostné kamerové systémy v oblastiach s davmi ľudí alebo tam, kde sa nachádza veľa vizuálnych prekážok. Systém umožní sledovanie osôb, ktoré sa pohybujú z miesta na miesto alebo z miestnosti do miestnosti, aj keď ich tváre nie sú vždy úplne viditeľné.

Technológia rozpoznávania osôb - NEC Person Re-identification Technology

Aby to fungovalo, systém musí pracovať so zdrojovou snímkou dotyčnej osoby, ktorú analyzuje a efektívne využije viditeľné prvky celej postavy pre hľadanie zhody s aktuálnymi zábermi. Sledovaný človek pritom môže byť v rôznych uhloch a dokonca aj otočený chrbtom.

Spoločnosť NEC pracuje aj na iniciatíve Safer Cities, ktorej cieľom je pomôcť mestám zaistiť bezpečnosť veľkého davu ľudí na jednom mieste. Technológia by sa mohla využívať na letiskách, pri vstupoch na športové štadióny, počas kultúrnych podujatí, pre sledovanie citlivých oblastí, ako sú vládne budovy a podobne.

Stále zostáva otázka, aký bude mať táto technológia dopad na súkromie. Hoci prispieva k bezpečnosti, nikto nemá rád pocit, že je podrobne sledovaný. Každopádne vývoj v tejto oblasti napreduje a systémy rozpoznávania tvárí a osôb sú čoraz inteligentnejšie.

Technológia rozpoznávania osôb - NEC Person Re-identification Technology