Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Na MWC 2019 zarezonovali najmä inovatívne skladacie smartfóny

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výstava Mobile World Congres 2019 v španielskej metropole Barcelona bola tento rok rozhodne prelomová. Výnimočnou ju spravili najmä telefóny so skladacím displejom. Tie rezonovali ako hlavná téma pri viacerých výrobcoch. Tak sa na ne poďme pozrieť.

Ako prvá uviedla svoj skladací telefón spoločnosť Royole ešte na výstave CES 2019. Jej model FlexPai obsahuje procesor Snapdragon 855 a niekoľko kamier s poriadnymi megapixelami. Výrobca pritom tvrdí, že rozkladanie displeja, ktorý sa dokáže zmeniť na tablet, otestoval až 200 tisíc krát.

Do skupiny výrobcov skladacích displejov sa pridal aj juhokórejský Samsung. Ten svoje zariadenie ukázal novinárom, a cez nich svetu, len pár dní pred podujatím MWC 2019. V základe si prináša 4,6 palcový displej, ktorý je rozložiteľný až na veľkosť 7,3 palca. Nechýbajú mu samozrejme kamery, ktorých je na zariadení celkovo až 5. Pri sklopenej verzii je vpredu 10 megapixelová selfie a vzadu trojitá kamera so šošovkami. No a k ďalším dvom selfie kamerám sa používateľ dostane po rozložení zariadenia. Srdcom je procesor vyrábaný 7 nanometrovou technológiou, ktorému pomáha až 12 gigabajtov operačnej pamäte a 512 gigabajtové úložisko. Batéria má pritom kapacitu necelých 4400 mAh.

Čo sa týka dizajnu, možno niektoré telefóny s rozkladacím displejom môžu niekomu pripomínať akoby zmenšený obal z DVD, no dizajn je daný. A v jeho duchu uviedol do sveta svoje skladacie dieťa aj Huawei. Volá sa MATE X a chváli sa tým, že je to prvý najrýchlejší skladací 5G telefón na svete. Výrobcovia majú radi podobné prívlastky, no praktický význam takejto rýchlosti používatelia oceniť nevedia, keďže 5G sa na svoje narodenie ešte len teší a tak sa musia uspokojiť s prívlastkom výrobcu.

MATE X si prináša OLED displej, ktorý má pri zložení veľkosť 6,6 palca a pri rozložení sa zväčší na 8 palcov. Jeho 5G Chipset podporuje všetky doterajšie mobilné siete. V rýchlosti mu pomáha výkon procesora KIRIN 980, spolu s 8 GB pamäte RAM a s 512 GB úložiskom. Telefón má sloty pre 2 SIM karty, z ktorých jedna sa dá vymeniť za Huawei NM Card, ktorá rozšíri pamäť telefónu o ďalších 512 GB. Výrobca je pritom známy aj so spoluprácou so spoločnosťou Leica, ktorej šošovky sa tak dostali aj sem. Tri fotoaparáty, 8, 16 a 40 megapixelový, sa teda postarajú o multimediálny zážitok. Spomenúť možno ešte batériu, ktorá má kapacitu až 4500 mAh a za 30 minút sa nabije na 85 percent.

Aj keď výrobcovia ohýbanie jemných displejov nepochybne testovali, až prax prekvapí v tom, koľko vydrží takéto ich namáhanie. Tomuto sa chcel zrejme výrobca LG vyhnúť, ale rovnako ho zlákalo zviesť sa na vlne trendovej doby dvoj obrazovkových zariadení. A tak v rámci tohtoročného MWC uviedol do života model V50 ThiQ dual screen.

Aj jeho zariadenie môže mať teda jednu malú zobrazovaciu plochu, alebo aj väčšiu, vlastne teda dve, ako vyplýva aj z názvu. V tomto prípade však kvôli kĺbu, ktorý obrazovky delí , nie je pri tomto zariadení možné vytvoriť jednoliaty displej.

LG tvrdí, že práca s dvomi obrazovkami však ľudí osloví. Na jednej tak môžu sledovať napríklad prehľad mailov a na druhej mať jeden z nich otvorený, prípadne takto využiť navigáciu s mapou na jednej obrazovke a na druhej s niekým komunikovať. Scenárov využitia je vraj veľa. Uvidíme ako sa toho chytia aj tvorcovia hier a v akej miere tieto juhokórejské hardvérové možnosti využijú.

MWC sa však nieslo aj duchu novodobých sietí 5G. A táto téma zdobila i stánok Lenovo, kde Číňania ukazovali ako sa na pripojenie pripraviť. Vďaka ich prídavnému modulu môžu používatelia v 5G sieti v budúcnosti fungovať aj so súčasným modelom MOTO Z3, keď sa technológia spustí. Modul je totiž nadstavbou v podobe MOTO MODS. Má pritom vlastné hardvérové srdce a s telefónom sa spája, tak ako aj iné MODS, pomocou silného magnetu. Či nie je na jeho uvedenie ešte priskoro je zatiaľ otázne, ale používatelia aspoň vedia, že 5G možnosť existuje. Kým sa však novodobá sieť privedie k životu, zrejme bude na svete už aj MOTO Z5, ale svoje magnetické moduly si snáď zachová.