Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Systém Nike Fit zaistí, že vám nové topánky sadnú ako uliate

Systém Nike Fit zaistí, že vám nové topánky sadnú ako uliate
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nakupovanie topánok prostredníctvom internetových obchodov je ošemetné, keďže ťažko zistíte, či vybrané topánky niekde netlačia alebo sú príliš voľné. Spoločnosť Nike sa tento problém snaží vyriešiť so systémom Nike Fit, ktorý využíva umelú inteligenciu pre detekciu správneho čísla topánok.

Spoločnosť Nike už má aplikáciu, ktorá zákazníkom umožní vyberať a kupovať topánky prostredníctvom svojho smartfónu. Ak sa však nakupujúci dostane do momentu, keď je požiadaný, aby si vybral veľkosť obuvi, bude mu čoskoro ponúknutá možnosť využitia inteligentnej funkcie Nike Fit.

Pokiaľ sa pre ňu zákazník rozhodne, začne tým, že sa postaví k stene vo svojich ponožkách. Potom s pomocou sprievodcu na displeji nasmeruje zadnú kameru smartfónu na nohy tak, aby bol smartfón držaný v správnej polohe. Aplikácia následne použije kameru pre vizuálnu identifikáciu a skenovanie oboch nôh používateľa, pričom v priebehu niekoľkých sekúnd zozbiera 13 rozličných údajov o každej nohe.

Systém Nike Fit skenuje proporcie nôh, aby mohol zákazníkovi ponúknuť obuv správnej veľkosti.

Tieto informácie sa následne spracujú s využitím algoritmov umelej inteligencie, ktoré určujú, aká veľkosť topánky bude najlepšie vyhovovať používateľovi. Táto veľkosť sa pritom môže líšiť pre rôzne modely topánok. Aplikácia si zapamätá údaje každého používateľa, takže pri ďalšom nákupe topánok už nemusia vykonať proces skenovania nôh.

Systém Nike Fit by tak mohol prispieť k zníženiu počtu vrátených nevyhovujúcich topánok z eshopu výrobcu. Zároveň sa zavádza aj jeho verzia pre kamenné predajne, kde budú predajcovia skenovať nohy zákazníkov stojacich na špeciálnej rohožke.

Aplikácia si zapamätá údaje každého používateľa, takže pri ďalšom nákupe topánok už nemusia vykonať proces skenovania nôh.