Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové drony DJI budú mať detektory lietadiel a vrtuľníkov

Nové drony DJI budú mať detektory lietadiel a vrtuľníkov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zabrániť kolízii dronov s inými vzdušnými objektmi je výzvou pre vývojárov. No k bezpečnostným systémom pre dronov už čoskoro pribudne nové riešenie od spoločnosti DJI, ktorá svoje spotrebiteľské drony vybaví senzormi pre detekciu vrtuľníkov a lietadiel.

Čínska spoločnosť DJI je najväčším výrobcom dronov na trhu. Jej modely dronov už v minulosti získali niekoľko bezpečnostných opatrení, napríklad senzory pre rozpoznávanie statických prekážok v dráhe letu alebo geo-plot, ktorý zastaví dron pred letom do iného obmedzeného vzdušného priestoru.

Najnovší bezpečnostný systém vychádza z technológie ADS-B prijímača, ktorá sa bežne používa v leteckom priemysle. Prevažná časť dnešných komerčných lietadiel je vybavená týmto systémo ADS-B a využíva ho pre oznámenie svojej polohy iným lietadlám, ako aj riadeniu letovej prevádzky. Takisto sú ADS-B vybavené aj niektoré profesionálne drony , ako je model Matrice 200 či Mavic 2 Enterprise.

Technológia DJI AirSense pre drony by mala detegovať ADS-B signály z lietadiel a vrtuľníkov na kilometre do diaľky.

Spoločnosť DJI pritom adaptáciu tejto technológie nazvala ako AirSense a tvrdí o nej, že dokáže detegovať ADS-B signály z lietadiel a vrtuľníkov na kilometre do diaľky. Na základe signálu z detektorov sa potom na displeji diaľkového ovládača zobrazí poloha letiaceho stroja a varovanie, ak by hrozila kolízia s dronom.

DJI túto funkciu plánuje nasadiť od januára 2020. Dostane sa do všetkých spotrebiteľských dronov výrobcu, ktoré vážia viac ako 250 gramov, čo zahŕňa aj obľúbené modely Phantom a Mavic. AirSense tak bude ďalšia technológia, ktorá by mohla prispieť k bezpečnejšiemu lietaniu s dronmi, ktoré priťahujú čoraz viac ľudí.

Technológia AirSense sa objaví v spotrebiteľských dronoch DJI od januára 2020.