Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Google odhalil detaily o streamovacej hernej platforme Stadia

Google odhalil detaily o streamovacej hernej platforme Stadia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ešte pred začatím hernej výstavy E3 odkryla spoločnosť Google ďalšie podrobnosti o svoje platforme Stadia, ktorá je určená pre streamovanie hier na akomkoľvek zariadení s displejom a internetovým pripojením. Teraz vieme aj to, koľko to bude stáť, kedy to príde, a ktoré hry budú k dispozícii pri štarte.

Namiesto toho, aby hráč neustále investoval do hardvéru, ktorý spĺňa zvyšujúce sa požiadavky moderných hier, bude si môcť o niekoľko mesiacov zahrať hry prostredníctvom streamovacej služby Stadia, ktorá využíva výkonné servery spoločnosti Google. Stadia streamuje hry do prehliadača Chrome Stadia, čo znamená, že sa dajú hrať prakticky na akomkoľvek zariadení s displejom a internetovým pripojení, či už je to PC, Mac, notebook, televízor alebo smartfón.

Spoločnosť Google v nedávnej prezentácii „Stadia Connect“, ktorá je prvá zo série videí o tejto hernej platforme, odpovedala na ďalšie otázky. Stadia bude k dispozícii v dvoch verziách. Prvá s názvom Stadia Pro je predplatená služba, ktorá umožní hráčom streamovať hry v rozlíšení 4K HDR s rýchlosťou 60 snímok za sekundu, s podporou 5.1 kanálového priestorového zvuku. Cena služby bude 9,99 dolárov za mesiac používania. Predplatné zahŕňa prístup do knižnice bezplatných hier a zľavy na iné hry, ktoré sa budú dať zakúpiť. Prvou bezplatnou hrou by mal byť titul Destiny 2.

Druhá verzia služby sa nazýva Stadia Base a táto voľba je bezplatná, no kvalita streamovacích hier sa zníži na rozlíšenie 1080p pri rýchlosti 60 snímok za sekundu a namiesto priestorového ozvučenia si používateľ bude musieť vystačiť s klasickým stereofónnym zvukom. Takisto bude používateľ musieť platiť za hry a hoci spoločnosť Google neoznámila ceny, predpokladá sa, že by sa mali držať na hranici s cenami, ktoré sú v iných digitálnych obchodoch, ako je napríklad služba Steam.

Spoločnosť Google zverejnila bližšie informácie o svoje platforme Stadia, ktorá je určená pre streamovanie hier na akomkoľvek zariadení s displejom a internetovým pripojením.

Pri štarte hernej platrformy Stadia by mali byť k dispozícii tieto herné tituly: Doom Eternal, Wolfenstein: Youngblood, Metro Exodus, Baldur's Gate 3, Rage 2, triológiu Tomb Raider, The Division 2, Assassin's Creed Odyssey, Ghost Recon Breakpoint, Borderlands 3, Mortal Kombat 11 a Darksiders Genesis. Ďalšie tituly budú pridané neskôr a Google údajne pracuje aj na získaní hier, ktoré budú nejakú dobu exkluzívne pre platformu Stadia.

Hoci streaming šetrí hardvér, treba rátať s vyššími požiadavkami na internetové pripojenie, no podľa vyjadrenia spoločnosti Google to nie je až také zlé. Minimálne požiadavky na internetové pripojenie je 10 Mbps, čo poskytne rozlíšenie 720p. Pre rozlíšenie 1080p sa odporúča 20 Mbps, zatiaľ čo pripojenie 35 Mbps by malo už byť dostačujúce pre hranie obsahu v rozlíšení 4K HDR.

Spoločnosť Google tiež oznámila vydanie balíka Stadia Founder´s Edition, ktorý bude obsahovať aj herný ovládač Night Blue Stadia, Chromecast Ultra, ktorý je zrejme potrebný na prenos hier do televízie, tri mesiace predplatného služby Stadia Pro, trojmesačné predplatné „Buddy Pass“ Stadia Pro, ktoré môžete darovať priateľovi a uprednostnenie pri výbere používateľského mena. Stadia Founder´s Edition bude k dispozícii 14. novembra za cenu 129,99 a ide o jediný spôsob, ako získať prístup k službe Stadia Pro hneď pri štarte.

Služba Stadia Base bude nasledovať v roku 2020. Spočiatku bude prístupná pre 14 krajín, teda v USA, Veľkej Británii, Kanade, Belgicku, Dánsku, Fínsku, Francúzsku, Nemecku, Taliansku, Írsku, Holandsku, Nórsku, Španielsku a vo Švédsku. Uvidíme, či sa časom dostane aj ku nám na Slovensko alebo sa bude dať používať prostredníctvom VPN. Pri štarte budú k dispozícii aj samostatné herné ovládače v čiernej, bielej alebo v bledozelenej farbe za cenu 69,99 dolárov. Google tvrdí, že sa budú dať použiť aj iné ovládače s USB, pokiaľ sú HID kompatibilné.

Balík Stadia Founder´s Edition bude obsahovať aj herný ovládač Night Blue Stadia a Chromecast Ultra.