Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný svet: Riešenia pre rozvoj elektromobility v mestách

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
12. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Neustále znižovanie povolených emisií robí ťažkú hlavu všetkým automobilkám. Niektoré preto už zrýchlili vývoj v oblasti elektromobility. Uvidíme, či budú ich modely dostupnejšie a za aký čas, no aby sa dali takéto autá používať, musí existovať rovnako dokonalá infraštruktúra pre nabíjanie, akú dnes poznáme s tradičnými čerpacími stanicami.

Isté slovo v tomto smere majú aj municipality. Elektrina je predsa len dostupnejšia ako fosílne palivá a taká nabíjacia stanica sa dá vybudovať asi jednoduchšie ako čerpacia. Na výber sú pritom celkom zaujímavé riešenia.

V európskej únii už dnes jazdí viac ako milión tristo tisíc áut s elektrickým pohonom. Každým rokom k nim pribúdajú ďalšie, a tak sa aj samosprávy musia už touto otázkou zaoberať. V prvom kroku treba určiť miesta, kde by mohli verejné nabíjacie stanice stáť, a to aj podľa zvýšeného pohybu ľudí.

„Od istého momentu, kedy začne byť tých elektromobilov veľa alebo viacej, rozumný počet, je vhodné zamyslieť sa aj nad takzvaným rezidenčným nabíjaním. Kedy nemusíme sa baviť iba o nejakom jednom, dvoch miestach v rámci obce alebo mesta, kam ľudia musia reálne prísť, ale že tie nabíjačky sa dostanú k nim akoby domov. To znamená, že na parkovisku pod domom, pod bytovkou,“ hovorí pán Peter Vereš, MAKERS.

Pre rezidenčné nabíjanie tak môže prísť celkom vhod už aj existujúca sieť verejného osvetlenia.

„Súvisí to samozrejme aj s napríklad s vylepšením osvetľovacej sústavy, výmenou klasických lámp pouličného osvetlenia za LEDkové, kedy práve nám vznikne nejaká rezerva na tej infraštruktúre vďaka zníženej spotrebe samotného svietidla.“

Častou otázkou je zároveň aj kapacitná možnosť elektrickej siete. Čo sa teda bude diať, ak sa na uliciach nabíja viac áut naraz?

„Existuje takzvaná funkcionalita Dynamic load management. Napríklad zabezpečí to, aby sa rovnomerne nabíjali všetky autá, aby neprišlo k vyhodeniu ističu, alebo aby sa nepreťažili prívodné káble alebo jedna z ďalších funkcií Dynamic load manažmentu je časové programovanie nabíjania.“

Systém tak môže rýchlejšie nabiť auto, ktoré pravidelne v rovnakom čase opúšťa parkovisko skôr ako to, ktoré tam stojí celý deň. Aj napriek tomu, že už dnes existujú na území miest a obcí nabíjacie stanice tretích strán, má podľa odborníkov pre samosprávu zmysel, aby si budovala i vlastné riešenia s pridanou hodnotou.

„Keď sa bavíme potom o účtovaní nejakej energie, opäť to môže byť pre mesto akýsi nástroj na to, aby dokázalo presvedčiť ľudí, aby sa prihlásili na pobyt v tom konkrétnom meste. Napríklad z dôvodu lacnejšej energie pre rezidenta, ktorý bude takýmto spôsobom zvýhodnený pre nabíjanie elektromobilu,“ vysvetľuje pán Peter Vereš, MAKERS.

Práve nabíjačky samospráv môžu mať pre obyvateľov i ďalšiu funkcionalitu, ako je napríklad nabíjanie elektrických bicyklov alebo skútrov. A prípadne môžu byť i zdrojom energie pre dočasné stánky s rýchlym občerstvením počas rôznych kultúrnych podujatí.