Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Cyklistické svetlo ShineOn Dual Beam osvetlí cestu aj jazdca

Cyklistické svetlo ShineOn Dual Beam osvetlí cestu aj jazdca
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čo si človek jazdiaci v noci všimne skôr: malý lúč svetla alebo celý osvetlený trup cyklistu? Práve na druhú možnosť stavili vývojári, ktorí vymysleli nové cyklistické svetlo ShineOn Dual Beam, ktoré by mohlo zvýšiť bezpečnosť cyklistov na cestách v noci.

Myšlienka cyklistického svetla ShineOn Dual Beam je dosť jednoduchá. Za prvé má hlavné LED osvetlenie, ktoré vyžaruje biele svetlo s jasom 500 lúmenov dopredu na cestu pred vami a upozorňuje vodičov na prítomnosť cyklistu. Okrem toho však obsahuje tiež červeno-zeleno-modré LED diódy smerujúce dozadu, ktoré svietia na trup jazdca na bicykli a tak ho zvýraznia približujúcim sa vodičom.

Cyklistické svetlo ShineOn Dual Beam.

Podľa autorov si ľudia inštinktívne všimnú a reagujú oveľa lepšie pohľadom na ľudskú podobu, oveľa viac ako na obyčajný lúč svetla vychádzajúceho zo svetlometu. Tento faktor, v kombinácii s väčšou osvetlenou oblasťou (najmä ak má jazdec na sebe reflexné oblečenie), umožní vodičom si všimnúť používateľov svetla ShineOn Dual Beam až 10 násobne skôr, ako sú schopní vidieť používateľov bežných cyklistických svetiel.

Cyklistické svetlo ShineOn Dual Beam.

Samotný svetlomet je odolný voči vode a dá sa jednoducho zobrať z riadidiel bicykla pomocou rýchloupínacieho držiaka. Lítiová batéria s kapacitou 2 800 mAh dodá, na jedno nabitie cez USB port, dostatok energie na 10 hodinové svietenie, v závislosti od prevádzkového režimu. Treba ešte spomenúť, že LED svetlo smerujúce dozadu a zvýrazňujúce trup cyklistu je samozrejme nastavené tak, aby bolo tienené a nežiarilo do tváre jazdca, čiže nič ho neoslňuje a nebráni mu vidieť na cestu.

Cyklistické svetlo ShineOn Dual Beam.

Cyklistické svetlo ShineOn Dual Beam je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať za finančnú podporu od 88 dolárov. Plánovaná maloobchodná cena bola stanovená na 110 dolárov. Za predpokladu, že sa spustí výroba, by sa expedícia prvých kusov mala začať v marci 2020.

Cyklistické svetlo ShineOn Dual Beam.