Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Holografická zvuková technológia Creative Super X-Fi vás úplne pohltí

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
23. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Singapurská spoločnosť Creative Technology sa do povedomia verejnosti dostala už v roku 1989, a to nepochybne cez známu zvukovú kartu pre počítače - SoundBlaster. Dodnes do celého sveta umiestnila už viac ako 400 miliónov zvukových produktov SoundBlaster. Na výstave IFA sa pritom rozhodla predstaviť svoju najnovšiu technológiu, a tou je Super X-Fi.

Pri Super X-Fi ide o sériu inteligentných algoritmov, ktoré analyzujú zvuk a dokážu z neho vytvoriť priestorovú podobu, ktorá potom pri počúvaní viac vtiahne používateľa do deja filmu, do koncertu alebo do hry. Zvuk ho jednoducho obopne a virtuálne prichádza naozaj z každej strany.

Výrobca efekt označuje ako Holografic Audio a túto technológiu preniesol aj do svojich nových produktov. Dostala sa samozrejme aj do najnovšej verzie Soundblasteru s názvom X3, ktorý sa k počítaču pripája pomocou rozhrania USB. Zo zvukovej karty je tak možné dostať virtuálny výstup takmer 8 kanálového domáceho kina, ktorý sa dokáže dostať do uší používateľa cez 2 reproduktory.

Základom správneho nastavenia zvuku je vytvorenie osobného profilu pomocou aplikácie. Tá zosníma tvar a umiestnenie uší a výsledok upresní aj cez pohľad spredu. Následne sa informácie spracujú v cloude a používateľovi sa digitálne doručí osobné softvérové nastavenie zariadenia.

Priestorový zvuk sa vďaka novej technológii dostal aj do bezdrôtových slúchadiel SXFI Theater, ktorých batéria vydrží až 30 hodín a v sebe majú až 50 milimetrové drajvre s neodymiovými magnetmi. Prehrávaný film, či hudba, prípadne počítačová hra tak naberá nový rozmer.

Veľmi zaujímavým zariadením je miniatúrny zosilňovač pre mobilné zariadenia, najmä smartfóny, ktorý sa napája priamo z telefónu cez USB C a vytvorí tak 3 a pol milimetrový jack pre pripojenie štandardných slúchadiel. Aj napriek tomu, že je naozaj miniatúrny, prináša si v sebe integrovanú aj technológiu Super X-Fi.