Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Londýne boli úspešne predvedené autonómne vozidlá

V Londýne boli úspešne predvedené autonómne vozidlá
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Skupina britských spoločností v rámci projektu Driven zobrala svoje autonómne vozidlá do londýnskej mestskej štvrti Stratford, aby predstavila túto technológiu a ukázala pokrok, ktorý sa dosiahol v oblasti zavádzania vozidiel s autonómnym riadením na cesty.

Konzorcium v projekte Drivem, ktorého vedúcou spoločnosťou je Oxbotica, tvrdí, že ukážka je pozitívnym dôkazom toho, ako 30 mesačný projekt vývoja technológií autonómneho riadenia pre vozidlá pokročila a tieto vozidlá sú schopné „plynulo, bezpečne a legálne fungovať v zložitých reálnych situáciách“.

Okrem spoločnosti Oxbotica sú súčasťou projektu aj technickí odborníci zo spoločností Nominet, Telefonica, Transport for London, Cicero Group a z univerzity v Oxforde. Počas vývoja autonómnych vozidiel úrovne 4 / 5 sa projekt Driven zameral aj na prepojenie vozidiel prostredníctvom cloudu.

Počas nedávnych testov mala flotila autonómnych prototypov (špeciálne upravené automobily Ford, ktoré boli vybavené kamerami a laserovými senzormi) za volantom operátorov, ktorí boli pripravení prevziať riadenie pri prvých známkach problémov. Zámerom však bolo nechať autá samostatne jazdiť po vopred určenej trase pri Lee Valley VeloPark v oblasti Queen Elizabeth Olympic Park, v londýnskej obchodnej štvrti Stratford.

„Tieto testy predvádzajú širšej britskej verejnosti, že prepojené a autonómne vozidlá budú hrať dôležitú úlohu v budúcnosti dopravy,“ uviedol Ozgur Tohumcu zo spoločnosti Oxbotica. „Tento míľnik ukazuje pokročilý stav našich schopností a potvrdzuje, že Oxbotica má dobré predpoklady na to, aby v celosvetovom meradle viedla komerčné zavádzanie autonómnych vozidiel.“

Flotila prototypov autonómnych vozidiel úspešne demonštrovala navigáciu v zložitom mestskom prostredí.