Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentná vložka do topánok chráni pred syndrómom diabetickej nohy

Inteligentná vložka do topánok chráni pred syndrómom diabetickej nohy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keďže diabetici často nemajú cit vo svojich končatinách, môže napríklad pri nosení nesprávnej obuvi vzniknúť kožný vred, nazývaný aj ako diabetická noha. Tieto rany sa ťažko liečia a niekedy vedú až k amputáciám. Nová vložka do topánok je však navrhnutá tak, aby predišla formovaniu týchto vredov.

Inteligentné zariadenie vyvinul Linh Le počas štúdia doktorátu chemického inžinierstva na Stevensovom technologickom inštitúte v New Jersey. Teraz je generálnym riaditeľom spoločnosti Bonbouton, ktorá túto technológiu komercializovala do podoby vložiek, ktoré sa nosia vo vnútri bežnej obuvi. Vložky pritom využívajú integrovanú sieť citlivých grafénových senzorov pre meranie zmien tlaku a teploty pokožky v rôznych bodoch pozdĺž chodidla.

Ak údaje naznačia, že sa vyskytuje lokálny zápal, vložka vybavená technológiou Bluetooth automaticky odošle upozornenie na smartfón používateľa priamo do sprievodnej mobilnej aplikácie pre operačné systémy iOS alebo Android. Aplikácia oznámi používateľovi, že sa chystá vznik nebezpečného kožného vredu a tiež mu poradí, ako čo najlepšie postupovať, aby sa tomu predišlo. Aplikáciu je tiež možné nastaviť tak, aby upozorňovala aj iných ľudí, napríklad lekára alebo rodinných príslušníkov.

Inteligentné vložky sú napájané z nenabíjateľných batérií a mali by vydržať približne štyri mesiace používania, kým ich bude treba vymeniť. Spoločnosť Bonbouton plánuje službu predplatného v rozmedzí od 25 do 50 dolárov mesačne, počnúc štvrtým štvrťrokom budúceho roka.

Inteligentné vložky do topánok od spoločnosti Bonbouton chránia pred vznikom diabetických vredov.