Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hernej konzoly PlayStation 5 sa dočkáme koncom roka 2020

Hernej konzoly PlayStation 5 sa dočkáme koncom roka 2020
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonská spoločnosť Sony konečne oznámila príchod svojej hernej konzoly novej generácie PlayStation 5. Sony potvrdilo niektoré z odhadovaných špecifikácií a funkcií a odhalilo nové podrobnosti o novom ovládači a o odhadovanej dostupnosti.

Spoločnosť Sony sa v oznámení zamerala na dve nové funkcie integrované do herných ovládačov novej generácie. Prvá z nich je haptický (hmatový) systém spätnej väzby, ktorý je navrhnutý tak, aby bol oveľa lepšou verziou bežného vibrovania. Prostredníctvom dvoch programovateľných haptických motorov sa dajú vytvárať rôzne vibračné vzorce pre jedinečné pocity počas hrania. Nový hmatový systém bude schopný vytvárať pocit rôznych materiálových štruktúr a terénov, ako napríklad beh cez trávnaté pole alebo borenie sa v blate.

Vývojárska verzia budúcej hernej konzoly Sony PlayStation 5.

Druhou novou funkciou, ktorou sa nový herný ovládač pre PlayStation 5 môže pochváliť, sú takzvané adaptívne triggery (spúšťače), ktoré sú súčasťou L2 a R2 v hornej zadnej časti ovládača. Herní vývojári môžu naprogramovať odpor týchto spúšťačov tak, pridali alebo ubrali v závislosti akcie. Napríklad natiahnutie luku by sa malo odlišovať od vystrelenia z pištoľe alebo zrýchlenie vozidla na nerovnom teréne by malo vyžadovať viac úsilia, ako na hladkom asfalte.

Medzi ďalšie nové oznámené funkcie patrí prehrávač 4K Blu-Ray, hry prichádzajúce na optické disky s veľkosťou 100 GB a aktualizované používateľské rozhranie, ktoré umožní hráčovi okamžite zistiť, čo robia jeho priatelia a z domovskej obrazovky skočiť priamo do konkrétnych úloh v hrách.

Vývojárska verzia budúcej hernej konzoly Sony PlayStation 5.

Novú hernú konzolu PlayStation 5 bude poháňať procesor AMD Ryzen a grafika AMD Navi, ktoré poskytnú technológiu ray-tracing pre realistickejšie svetelné efekty v hrách. Úložný priestor bude mať podobu SSD disku, čo by malo dramaticky zrýchliť načítanie hier a ich aktualizovanie. Herná konzola PlayStation 5 by mala mať v pohotovostnom režime spotrebu energie iba 0,5 W, čo je oveľa menej v porovnaní so spotrebou 8,5 W v súčasnom modeli PlayStation 4.

Hráči sa na novú hernú konzolu PlayStation 5 budú musieť ešte nejaký čas počkať. Podľa vyjadrenia spoločnosti Sony by mala byť uvedená na trh „včas pred vianočnými sviatkami 2020“. Pomyselná rukavica bola teda hodená a uvidíme, ako na to zareaguje spoločnosť Microsoft so svojou novou generáciou hernej konzoly Xbox.

Vývojárska verzia budúcej hernej konzoly Sony PlayStation 5.