Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný svet: Čo všetko dokážu inovatívne modulárne senzory?

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
21. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Základom každého Smart riešenia sú senzory. Práve tie reagujú na prostredie okolo nich a následne po vyhodnotení prípadne spustia rôzne udalosti či žiadané akcie. Dnes už existujú senzory na sledovanie rôznych vecí. Od teploty, cez vlhkosť, svetlo, tlak, až po pohyb.

Sú to senzory, ktoré zbierajú dáta a dané algoritmy zdokonaľujú cez strojové učenie. Pomerne zaujímavými sú v tejto oblasti senzory, ktoré majú snímací čip a detegujú vzdialenosť zachyteného pohybujúceho sa predmetu. Takéto niečo môže byť základom aj pri sčítavaní ľudí na chodníkoch, či áut na križovatkách, v podmienkach Smart City.

Ako správne nastaviť priepustnosť križovatky? Koľko áut sa musí zoradiť, na ktorej strane, a kde má vtedy naskočiť zelená vlna? Na časté otázky, ktorými chcú samosprávy riešiť dopravné zápchy, by mohli odpovedať senzory vzdialenosti.

„Senzory sú veľmi modulárne, skladajú sa z dvoch častí. Čierna časť je senzorická a žltá slúži na komunikáciu. Keď ich spojíte, vytvoríte systém,“ vysvetľuje pán Victor Cembranos, Terabee.

Tým, že sú senzory v systéme akejsi skladačky, dokážeme ich plynulo vymieňať na základe určených požiadaviek.

„Napríklad toto je jednopixelový senzor a dokáže zaznamenať predmety do vzdialenosti až 60 metrov. No ak ho vymeníte, napríklad za tento modul, získate detekciu síce len na 5 metrov, ale so 64mi bodmi. Čiže celú matricu. Takto dostanete jednoduché riešenie pre spočítavanie ľudí, či áut pri monitorovaní premávky.“

Za všetkým je pritom technológia infračerveného svetla, s ktorou senzory pracujú. Pri monitorovaní premávky dokážu rozlíšiť aj to, či pred ním prešlo osobné alebo nákladné auto. No najnovším prírastkom medzi inovatívnymi senzormi je čip so špeciálnou 3D kamerou.

„Táto 3D kamera je zariadením s vysokým rozlíšením, čo znamená, že vieme monitorovať oveľa viac prvkov z prostredia, a tiež v hĺbke priestoru. Dá sa to použiť opäť napríklad pre monitorovanie počtu ľudí, ale už v otvorenej miestnosti. Viete koľko ich je vnútri a koľko ich vyšlo von.“

Zaujímavé je to, že takéto riešenie bolo použité v jednom z kasín, kde sa chcel jeho majiteľ dozvedieť viac o správaní hráčov. Zaujímalo ho, ktoré priestory kasína s danými hrami sú najžiadanejšie.

„Našou úlohou bolo získať údaje o ľuďoch, ktorí kasíno navštívili. Použili sme na to naše senzory, umiestnené na vrchnej časti dverí. Vytvorili sme akýsi komplexný ekosystém senzorov. Údaje sme v rámci cloudového riešenia istú dobu zbierali a následne vyhodnocovali. Majiteľ kasína ich dostal zjednodušené a v podobe, aby mohol urobiť svoje vlastné rozhodnutia o efektívnosti jednotlivých hier,“ dodáva pán Victor Cembranos, Terabee.

Systém dômyselných senzorov je v každom prípade využiteľný aj pri Smart riešeniach v mestách a obciach. Dokáže tiež detegovať, či do budovy vstupuje matka s kočíkom, prípadne telesne postihnutá osoba na vozíku a zabezpečí jej pomoc. No príkladov využitia je oveľa viac. A ich počet sa rozhodne ešte navýši, keďže už teraz vývojári pracujú na senzoroch s kamerami citlivými na teplotu, ktoré prinesú ešte väčšiu presnosť v požadovanej detekcii.