Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kamerová platforma Steve je niečo ako dron na kolesách

Kamerová platforma Steve je niečo ako dron na kolesách
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 11. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo drony môžu fotografom poskytnúť skvelé letecké zábery, niekedy je potrebný aj klasickejší prístup k objektu zo zeme. To bol aj dôvod, prečo sa indický vývojári zo spoločnosti Vanora Robots rozhodli vytvoriť štvorkolesovú kamerovú platformu, jednoducho nazvanú ako Steve.

Motorizovaný pozemný robot Steve umožní kamere sa dostať na miesta, kde sa samotný používateľ nezmestí alebo mu to nie je pohodlné alebo by zavadzal v zábere. Platforma s kamerou sa tak môže napríklad dostať do úzkych jaskýň, pod rôzny porast, do blízkosti nepredvídateľných živočíchov či dokonca na pódium nejakého podujatia, aby mohla poskytnúť živý prenos.

Steve má kĺbový systém odpruženia kolies, ktorý umožňuje prekonávanie relatívne drsného terénu. Keďže sú kolesá všesmerové, dokáže sa robot pohybovať zo strany na strany a otáčať sa na mieste o plných 360 stupňov. Používateľ pojazdnú platformu s kamerou ovláda v reálnom čase prostredníctvom dodaného rádiového diaľkového ovládača.

Pojazdná kamerová platforma Steve.

Na platformu sa dá osadiť DSLR fotoaparát, akčná kamera alebo iný typ kamery, spolu s príslušenstvom, ako je napríklad stabilizačný záves alebo hlava statívu, ktoré sa dá namontovať na vrch robotického vozidla. Kamera môže byť osadená aj priamo do tela robota, ktorý má v prednej časti v strede vyrezaný otvor pre objektív. Ak teda chce používateľ mať zábery priamo z „pohľadu“ vozidla, musí si zaobstarať ďalšiu vlastnú kameru s podporou Wi-Fi prenosu záznamu. Napájanie je vyriešené jednou alebo viacerými vymeniteľnými batériami, pričom výdrž batérie by mala byť okolo 5 hodín používania na jedno nabitie.

Pojazdná kamerová platforma Steve je momentálne súčasťou start-up kampane, kde je ponúkaná za akciovú cenu vo výške 499 GBP (okolo 500 EUR). Plánovaná maloobchodná cena po skončení kampane bola stanovená na 999 GBP (asi 1 161 EUR).

Pojazdná kamerová platforma Steve.