Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

So športovou elektrickou kolobežkou Dragonfly sa dá užiť veľa zábavy

So športovou elektrickou kolobežkou Dragonfly sa dá užiť veľa zábavy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď sa v automobilovom priemysle popisuje hyperauto, ide o automobil s monštruóznym výkonom, ktorý má zvyčajne aj závratnú cenu. Londýnska spoločnosť D-Fly si požičala tento termín a použila ho pre svoju elektrickú kolobežku, ktorú označuje ako prvú hyperkolobežku na svete.

Nová elektrická kolobežka Dragonfly bola navrhnutá tak, aby vynikala vo svojej triede z hľadiska výkonu, kvality vyhotovenia a použitia najmodernejších technológií. Spoločnosť D-Fly hovorí, že jej výrazný dizajn „evokuje vzhľad a pocit superšportu alebo luxusného sedanu“ a to vďaka rámu vyrobenému z uhlíkových vlákien, leteckého hliníka a dreva Paulownia zosilneného uhlíkovými vláknami.

E-kolobežka Dragonfly je dostupná v dvoch modeloch. Prvý z nich je trojkolesový a má dĺžku 108,6 centimetrov. Druhý model je štvorkolesový a má dlhšiu plošinu na státie s dĺžkou 115,2 centimetrov, vylepšený polomer otáčania a možnosť osadenia terénnych pneumatík. S riadiacim stĺpikom vyklopeným tak, aby bola kolobežka pripravená na jazdu, meria na výšku 106,2 centimetrov. Navyše ak sa používateľ rozhodne, môže si z trojkolesového modelu spraviť štvorkolesový prostredníctvom zakúpenia príslušenstva, obsahujúceho dlhšiu plošinu a zadné koleso s odpružením.

Elektrická hyperkolobežka Dragonfly.

V obidvoch prípadoch je táto hyperkolobežka vybavená dvomi prednými elektromotormi, ktoré každému kolesu dodajú výkon 1 800 wattov. S vysokým krútiacim momentom môže kolobežka vyraziť až do maximálnej 61 km / h. Štandardná vyberateľná batéria by mala na jedno nabitie poskytnúť dojazd okolo 18 kilometrov, zatiaľ čo s vysokokapacitnou batériou sa dojazd predĺži až na 46 kilometrov. Rekuperačný systém brzdenia KERS môže celkový dojazd ešte o niečo predĺžiť.

Športová elektrická kolobežka Dragonfly je vybavená prednými a zadnými LED svetlami a ukazovateľmi smeru. Jazdec bude potrebovať fyzický kľúč a jedinečný RFID ovládač, aby sa mohol na kolobežke rozbehnúť. Medzi ďalšie bezpečnostné opatrenia patrí automatické zapnutie alarmu po zložení riadiaceho stĺpika, geofencing a sledovanie polohy pomocou GPS. Spoločnosť D-Fly tiež zahrnula technológiu Full-Tilt pre trojrozmerné riadenie sklonu a natočenia kolobežky.

Elektrická hyperkolobežka Dragonfly.

Na riadiacom stĺpiku sa nachádza 4,5 palcový displej, ktorý okrem informácií o jazde a stave batérie poslúži pre zobrazenie smerovej navigácie cez Bluetooth spárovaný smartfón. Bezdrôtovo pripojený telefón sa dá použiť aj na streamovanie hudby prostredníctvom integrovaných reproduktorov. Aj samotná elektrická kolobežka vydáva počas jazdy vlastné zvuky, takže chodci a iní účastníci cestnej premávky ju počujú prichádzať. Jazdec má navyše k dispozícii úložný priestor s objemom 11,4 litra a nechýba ani držiak na fľašu s vodou.

Trojkolesový variant hyperkolobežky Dragonfly stojí 4 999 dolárov, zatiaľ čo cena za štvorkolesový model sa vyšplhala až na 5 999 dolárov. To už stojí na zváženie, či si radšej nekúpiť poriadny elektrický horský bicykel. Spoločnosť D-Fly už spustila predbežné objednávky, pričom distribúcia by sa mala začať v polovici roka 2020.

Elektrická hyperkolobežka Dragonfly.