Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot temi pomôže s prevenciou proti koronavírusu Covid-19

Robot temi pomôže s prevenciou proti koronavírusu Covid-19
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nový koronavírus z Číny, ktorému Svetová zdravotnícka organizácia dala oficiálny názov Covid-19, si už vyžiadal viac ako 1 000 obetí. Keďže sa Covid-19 aj naďalej rozširuje, je dôležité zabezpečiť dostatočnú prevenciu a starostlivosť. Pomôcť by pritom mohli i moderné technológie, napríklad v podobe upraveného osobného robota temi.

Spoločnosť temi vyvíja spoločne s kórejskou firmou Hyulim Robot nové robotické riešenie pre starostlivosť a prevenciu súvisiacu s koronavírusom Covid-19. Obidve spoločnosti budú poskytovať riešenie v podobe upraveného osobného robota „temi“, ktorý bude pomáhať s ochranou zdravotníckeho personálu v nemocniciach a občanov na verejných priestranstvách pred rizikom novej infekcie koronavírusmi. A to nielen preto, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu vírusov v miestnom regióne, ale aby sa zároveň dali poskytovať inteligentné lekárske a verejné zdravotnícke služby pre globálne krajiny.

Upravený osobný robot temi ako riešenie prevencie proti koronavírusom.

Okrem toho budú obe spoločnosti úzko spolupracovať pri vzájomnom zdieľaní technológie pre vývoj hardvéru, aplikácií lekárskych služieb a všetkých druhov príslušenstva potrebného na zabránenie šírenia vírusových infekcií. Tento proces by sa mal urýchliť zavedením obchodu temi Store, ktorý bude otvorený v prvom štvrťroku 2020.

Upravený osobný robot temi ako riešenie prevencie proti koronavírusom.

V súčasnej dobe môžu upravené osobné roboty temi poskytnúť automatickú diagnostiku horúčky osoby bez priameho kontaktu. Použitím termálnej kamery si tak dokáže nielen široká verejnosť samostatne diagnostikovať vírusovú infekciu, ale aj zdravotnícky personál v teréne vie počas karantény skontrolovať každú infikovanú osobu v reálnom čase. Môže tak rýchlo reagovať a upozorniť pohotovostné zdravotnícke stredisko.

Upravený osobný robot temi ako riešenie prevencie proti koronavírusom.

Súčasná verzia prevenčného robota temi je navyše vybavená dávkovačom antiseptického spreju pre dezinfekciu rúk. Robot môže tiež dodávať jedlo a lieky vo vzduchovo izolovaných karanténnych častiach nemocnice a tým minimalizovať osobný kontakt pacientov so zdravotníckym personálom. Poskytuje aj takzvanú telemedicínu, kedy prostredníctvom videohovoru prepojí na diaľku lekára s pacientom. Jeho schopnosti si môže pozrieť v krátkom prezentačnom videu TU.

Osobný robot temi nedávno pritiahol veľkú pozornosť, pretože bol ocenený časopisom Time v kategórii „Najlepšie vynálezy 2019“.

Upravený osobný robot temi ako riešenie prevencie proti koronavírusom.