Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rotofarm: Rotujúca záhradka pre domácich pestovateľov

Rotofarm: Rotujúca záhradka pre domácich pestovateľov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pestovanie vlastnej zeleniny už nevyhnutne neznamená, že sa zašpiníte od hliny na záhrade. Vývojári totiž vytvorili niekoľko spôsobov pestovania byliniek a drobnej listovej zeleniny v pohodlí domácnosti. Najnovší počin s názvom Rotofarm je navrhnutý tak, aby vám poskytol čerstvé plodiny po celý rok.

Nové zariadenie Rotofarm od spoločnosti Bace sa podobá na ruské koleso alebo stolný ventilátor bez lopatiek. Do svojho kruhového rámu pritom dokáže údajne poňať viac ako 1,58 metra povrchu s drobnou listovou zeleninou a bylinkami.

Rovnako ako v prípade podobného modelu OGarden Smart, sa aj v tomto prípade ukladajú vopred vysadené semená v zemine obalenej fóliou do kruhového rámu. Používateľ potom naplní nádrž v stojane vodou a rastlinným hnojivom a zapojí Rotofarm do elektrickej siete. Domáca záhradka sa potom pomaly otáča rýchlosťou otáčania o celý kruh za jednu hodinu. Na rastlinky pritom svieti vstavané intenzívne LED svetlo. K dispozícii sú semená šalátu, kapusty, pšeničných rastlín, mäta, pažítka, jedlé kvety a ďalšie plodiny.

Domáca záhradka Rotofarm.

Domáci pestovatelia môžu monitorovať a ovládať nastavenie zariadenia zo svojho smartfónu prostredníctvom sprievodnej mobilnej aplikácie. Dá sa nastaviť svetelná simulácia východu a západu slnka, kontrolovať si stav vody a hnojiva v nádrži či objednať si viac spotrebného materiálu. K dispozícii je tiež model mesačného predplatného, ktoré zabezpečí prísun balení so semenami a nutričným koncentrátom, ktoré sú optimalizované pre použitie so systémom. A aby vás svetlo z LED diódy nerušilo, je k dispozícii aj voliteľný kryt z akrylu.

Domáca záhradka Rotofarm.

Spoločnosť Bace uvádza, že systém spotrebuje až o 95 percent menej vody, ako keby boli plodiny pestované klasicky v pôde. Navyše domáci pestovatelia strávia asi len 5 minút týždenne starostlivosťou o plodiny, keďže sa zariadenie Rotofarm postará o všetko automaticky.

Nová domáca záhradka Rotofarm bola úspešne financovaná cez start-up kampaň na portáli Indiegogo, kde sa dá ešte stále získať za 466 euro. Plánovaná maloobchodná cena po skončení kampane bola stanovená na 715 euro. Distribúcia prvých kusov pre podporovateľov kampane by sa mala začať v priebehu októbra 2020.

Domáca záhradka Rotofarm.