Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Cenovo dostupný ovládač pre sledovanie prstov vo virtuálnej realite

Cenovo dostupný ovládač pre sledovanie prstov vo virtuálnej realite
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci už existuje zopár systémov pre virtuálnu realitu, ktoré dokážu sledovať, čo každý z prstov používateľa robí, no zvyčajne majú podobu drahých rukavíc. Nový ovládač KupVR je však navrhnutý tak, aby bol lacnou alternatívou, pričom ponecháva prsty používateľa voľné.

Systém KupVR sa skladá z troch hlavných častí: dva ovládače Kup-Controller, ktoré si používateľ pripevní cez dlaň každej ruky, a zariadenie Kup-Belt, ktoré sa nosí na páse. Infračervené senzory v ručných ovládačoch pritom nepretržite sledujú polohu všetkých prstov používateľa na každej ruke, zatiaľ čo inerciálna meracia jednotka zaznamenáva rotáciu každej ruky. Zariadenie na páse medzitým sleduje orientáciu tela, spolu s polohou každej ruky voči nemu. V ovládačoch a v páse sú tiež umiestnené hmatové pohony, ktoré vibrujú podľa toho, čo sa deje vo VR hre.

VR systém pre sledovanie prstov KupVR

Všetky tieto tri zariadenia bezdrôtovo komunikujú medzi sebou navzájom a rovnako aj s mobilnými VR headsetmi tretích strán prostredníctvom technológie Bluetooth LE. Podľa vývojárov je systém kompatibilný s VR platformami ako sú SteamVR, Android a Unity 3D. Už boli vytvorené štyri hry, ktoré podporujú túto technológiu a systém má otvorený zdrojový kód, aby vývojári tretích strán mohli pre neho vytvárať ďalšie hry.

VR systém pre sledovanie prstov KupVR

VR systém pre sledovanie prstov KupVR sa dá získať prostedníctvom spustenej start-up kampane na portáli Kickstarter za 89 dolárov. Maloobchodná cena po skončení kampane bola stanovená na 119 dolárov. Distribúcia prvých kusov pre podporovateľov kampane je naplánovaná na august 2020. Samozrejme ako pri každom crowdfundingovom projekte je otázne, či sa vývojárom podarí vyzbierať dostatok finančných prostriedkov na rozbehnutie výroby a preto treba byť obozretný.

VR systém pre sledovanie prstov KupVR