Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

MIDI ovládač Striso pre expresívnu akustickú hru na nástroje

MIDI ovládač Striso pre expresívnu akustickú hru na nástroje
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Striso je špecializovaný MIDI ovládač s inovatívnym usporiadaním nôt, ktorý je navrhnutý tak, aby hudobníkom poskytol rovnaký druh hudobného prejavy, ako pri hraní na akustické hudobné nástroje.

Hudobná doska Striso v podstate zachytáva jemné pohyby prstov používateľa tak, aby mu otvorila dvere pre expresívnu tvorbu hudby. Má 61 čiernych alebo svetlo šedých mäkkých silikónových kruhových tlačidiel, ktoré sa zdvíhajú do špice a sú usporiadané pre intuitívne hranie na takmer štvorcovej platforme z dreva.

Každá z týchto „kláves“ je citlivá na tlak a registruje tiež smer dotyku, takže hráči v podstate môžu ťuknúť na tlačidlo, stlačiť ho alebo pretlačiť dolu, posunúť ho zo strany na stranu alebo hore a dole alebo s ním manipulovať akýmkoľvek ďalším spôsobom. Tento pohyb sa potom premieta do zvuku, variácie výšky tónu, regulácie hlasitosti, úpravy zafarbenia tónu alebo nejakej výraznej akcie, ako je vibráto.

Expresívny nástroj / MIDI ovládač Striso.

Rozmiestnenie klávesových tlačidiel blízko seba a pridanie rovnakého tvaru pre každý hudobný interval a akord pomáha používateľom porozumieť teórii hudby, aj keď samozrejme môžete hrať na Striso bez toho, aby ste sa takýmito vecami zaoberali hlbšie. Hráči zvyšujú alebo znižujú výšku tónu v osi Y a postupujú po pätinách na osi X. Usporiadanie tlačidiel je pritom vhodné pre hranie jednou rukou a nástroj je schopný polyfónie s 15 notami.

Prídavné tlačidlá na ľavej strane MIDI ovládača Striso umožnia vylepšenie glissanda (kĺzanie prstov po klávesoch), zmenu oktávy a úpravu nastavení. Ďalšia hudobná mágia sa dá dosiahnuť aj pomocou nakláňania dosky, jej otáčaním alebo trasením.

Expresívny nástroj / MIDI ovládač Striso.

Zariadenie s rozmermi 192 x 174 x 26 milimetrov je napájané cez USB port. Momentálne je ešte potrebné pridať interný syntetizátor, ale zariadenie sa dá použiť so syntetizátorom MPE cez USB MIDI. Plánuje sa aj integrácia 3,5 mm jack konektoru pre výstup zvuku.

Expresívny nástroj / MIDI ovládač Striso sa dá získať prostredníctvom podpory prebiehajúcej start-up kampane na portáli Kickstarter za 420 euro. Ak sa vyzbiera cieľová suma a všetko pôjde podľa plánu, prvé kusy by mali byť k dispozícii v decembri 2020.

Expresívny nástroj / MIDI ovládač Striso.