Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové Audi A3 získalo poťahy sedadiel vyrobené z recyklovaných PET fliaš

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Odpad z plastov má rozhodne negatívny dopad na životné prostredie. Aj preto mnohí vývojári hľadajú spôsoby ako uľaviť našej planéte a tento odpad premeniť na ďalšie užitočné výrobky. Vďaka moderným technológiám tak napríklad nemecká automobilka Audi vybavila jeden zo svojich nových modelov vozidla poťahmi sedadiel, ktoré sú vyrábané z recyklovaných PET fliaš. Poďte sa pozrieť na to, ako to celé vzniká.

Vo štvrtej generácii modelu Audi A3 sa nemecká automobilka rozhodla vôbec prvýkrát použiť poťahy sedadiel, ktoré sú vyrobené z druhotných surovín. Až 89 percent textílie, ktorá má vzhľad a pocit bežného čalúnenia, pritom pozostáva z recyklovaných PET fliaš. Okrem jednorazových fliaš sa využívajú aj vratné fľaše zo zberných automatov. Oba typy sa dovezú do recyklačného závodu, kde sa z nich odstránia vrchnáky a štítky. Fľaše sú potom rozdrvené na malé kúsky, ktoré sa roztavia. Stroj cez trysky vytvorí z tejto hmoty pramene plastu, ktoré sa nasekajú do podoby granulátu.

„Plastové granule sa nasajú do extrudéra, v ktorom sa roztavia pri teplote asi 280 až 300 stupňov Celzia. V tavenine sa vytvorí tlak a potom smeruje do odstredivých čerpadiel,“ vysvetľuje pán Stefan Fischl, manažér výroby, TWD Fibres.

Tekutý plast je následne pretláčaný do tenkých vlákien cez spriadacie dýzy, a to doslova rýchlosťou blesku, až 280 kilometrov za hodinu.

„Nite alebo vlákna, ktoré vychádzajú z týchto dýz, majú priemer približne dve až tri desatiny milimetra. Pomocou napínacieho zariadenia sa predlžujú tak, že sa ich hrúbka zmenší až na päť tisícin milimetra. Je to zhruba jedna desatina hrúbky ľudského vlasu,“ dopĺňa pán Stefan Fischl, manažér výroby, TWD Fibres.

Jednotlivé vlákna sa spájajú a sú navíjané na cievky. Dĺžka navinutého vlákna na jednej cievke pritom dosahuje až 3 600 kilometrov. No aby vlákno získalo vlastnosti podobné prírodnej priadzi, musí byť ešte upravené pomocou ďalšieho technologického procesu. Až potom putuje na spracovanie do textilného závodu.

„Tu ukladáme všetky vlákna paralelne tak, aby prešli cez napínaciu stanicu. Takto vytvorenú priadzu potom vkladáme do tkacieho stroja,“ hovorí pán Markus Bartsch, operačný manažér, Willy Schmitz Tuchfabrik.

V tkáčskom stave sa pritom špecifikuje poloha každého vlákna tak, aby sa určila štruktúra a vlastnosti textílie.

„Takýmto spôsobom sme schopní vytvoriť kompozitný materiál, kedy sa jednotlivé vlákna transformujú na pevnú a odolnú textíliu,“ dodáva pán Markus Bartsch, operačný manažér, Willy Schmitz Tuchfabrik.

Na koniec sa ešte ku tkanine prilepí podšívka z polyesterovej flisoviny, aby výsledný materiál pre poťahy autosedačiek získal požadovaný vzhľad. Nezabúda sa samozrejme ani na kontrolu celkovej kvality.

„Človek ani nezistí, že je to recyklovaný polyester. Nevidí žiadny rozdiel v spracovaní, a to ani neskôr na štruktúre opotrebenia textílie,“ uzatvára pani Britta Gebhardt, vedúca dizajnu a vývoja, Willy Schmitz Tuchfabrik.

Na poťahy sedadiel v jednom novom Audi A3 sa recyklovalo až 45 PET fliaš s objemom jeden a pol litra, pričom ďalších 62 bolo recyklovaných na kobercovú výplň. Nemecký výrobca automobilov plánuje do interiérov svojich vozidiel pridávať čoraz viacej komponentov z druhotných surovín. No textílie vyrobené z recyklovaných PET fliaš by mohli byť dôležitým krokom, smerom k trvale udržateľnej budúcnosti, nielen v automobilovom priemysle.