Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Systém Paranoid blokuje „načúvanie“ inteligentných reproduktorov

Systém Paranoid blokuje „načúvanie“ inteligentných reproduktorov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inteligentné reproduktory s hlasovým ovládaním môžu byť v domácnosti užitočné, no nemusia byť až tak bezpečné, čo sa týka ochrany súkromia. Zariadenia s vhodným názvom Paranoid však môžu zaistiť to, aby inteligentné reproduktory počúvali len vtedy, keď to chcete.

Na trhu existuje množstvo inteligentných bezdrôtových reproduktorov s podporou digitálneho hlasového asistenta, no aby všetko fungovalo tak, ako má, je potrebné, aby reproduktor neustále snímal okolitý zvuk cez integrované mikrofóny. Hoci spoločnosti trvajú na tom, že zariadenia sa aktivujú len pomocou aktivačných fráz, údajne existujú prípady falošných aktivácií, ktoré môžu zachytiť úryvky súkromných rozhovorov.

Či už je to pravda alebo nie, niektorí používatelia môžu mať obavy o svoje súkromie. Aj preto sa spoločnosť Paranoid rozhodla vyvinúť trojicu nových zariadení, ktoré zabraňujú „odposluchu“ inteligentných reproduktorov. Všetky tri zariadenia sú založené na malej doske s plošnými spojmi, ktorá zabraňuje prenikaniu zvuku k inteligentnému reproduktoru. Blokovanie snímania okolitého zvuku sa dá deaktivovať vlastným hlasovým heslom: „Paranoid“.

Paranoid Home Button

Výhodou systému Paranoid je to, že je úplne izolovaný. Nepripája sa k Bluetooth ani k Wi-Fi, takže ostatní ľudia nepočujú nič. Navyše to znamená, že nemôže byť hacknutý na diaľku, čo je ďalší možný problém pre inteligentné reproduktory.

Všetky tieto tri systémy používajú rôzne metódy blokovania zvuku navrhnuté pre rôzne typy inteligentných reproduktorov. Paranoid Home Button sa osadí nad hornú časť tlačidla pre stlmenie reproduktora a keď má reproduktor počuť spúšťacie slovo, fyzicky stlačením tohto tlačidla reproduktor aktivujete. Po dokončení znova zariadenie stlmí, až kým ho nebudete potrebovať ďalej.

Paranoid Home Wave je zariadenie, ktoré sa nachádza na inteligentnom reproduktore a vytvára biely šum a rušenie, takže mikrofón nebude môcť zachytiť hovor. Rušenie sa zastaví len dočasne, keď zaznie aktivačné slovo. Výrobca tvrdí, že tento generovaný hluk je príliš tichý na to, aby ho človek počul a nenarúša ani žiadne iné zariadenie.

Paranoid Home Wave

Nakoniec Paranoid Home Max je riešenie pre pravých „paranoikov“. V tomto prípade musia používatelia poslať svoje inteligentné reproduktory spoločnosti Paranoid. Technici potom prepoja mikrofón priamo s blokovacím zariadením.

Prvé dve zariadenia sú napájané cez USB, zatiaľ čo tretie napája samotný reproduktor. Spoločnosť Paranodi tvrdí, že systémy v súčasnosti fungujú s väčšinou modelov zariadení Amazon Echo a Google Home, a na ďalšie sa bude zameriavať v budúcnosti.

Všetky tri typy zariadení sa budú predávať za 49 dolárov, no momentálne sú k dispozícii v predpredaji za akciovú cenu 39 dolárov.

Paranoid Home Max