Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rig je určený pre telesne postihnutých, ktorí si chcú zajazdiť po drsnom teréne

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

To, že má niekto obmedzenú pohyblivosť, neznamená, že by sa mal obmedziť len na jazdu po rovnom hladkom povrchu chodníku či cesty. Dokazuje to aj najnovší výtvor manželov Zacka a Cambry Nelsonových, ktorí vytvorili terénny elektrický „invalidný vozík“.

Toto vozidlo je známe pod názvom Rig a je prevažne vyrobené z častí bicykla. Má hliníkový rám s odnímateľnými nárazníkmi, čalúnené nastaviteľné sedadlo, motor s výkonom 1 000 W, ktorý je spojený so zadnou nápravou pomocou reťazového pohonu, dve rukoväte pre riadenie, predné hydraulické kotúčové brzdy a na každom z jeho štyroch kolies má osadené 10 centimetrov široké pneumatiky. Voliteľným doplnkom je predná a zadné nezávislé odpruženie, rovnako ako druhá lítiová batéria pre zvýšenie dojazdu na jedno nabitie.

Terénny elektrický invalidný vozík Rig.

Celá vec má rozmery 1 524 x 812 x 1 041 milimetrov a v prípade modelu s odpružením a jednou batériou sa celková hmotnosť vyšplhá na 54 kilogramov. Batéria by pritom mala na jedno nabitie poskytnúť dostatok energie pre dojazd do vzdialenosti 16 až 32 kilometrov. Závisí od použitia, náročnosti terénu a hmotnosti jazdca. Terénny elektrický invalidný vozík Rig má maximálnu nosnosť úžitkového zaťaženia 102 kilogramov a dosahuje maximálnu rýchlosť jazdy 19 km / h.

Terénny elektrický invalidný vozík Rig.

Je potrebné poznamenať, že elektronika nie chránená proti vode, a preto by sa malo toto vozidlo používať len v suchom prostredí. Hoci tiež zatiaľ nedokáže prepraviť druhého cestujúceho, má systém na upevnenie nákladu, ktorý umožňuje jazdcovi prepravovať rôznu výstroj, ako sú kempingové potreby, chladiaci box alebo bežný invalidný vozík.

Rig je teraz k dispozícii na predbežnú objednávku, pričom jeho cena sa začína na 4 750 dolároch. K dispozícii je na výber s rámom až v siedmych farebných prevedeniach. Distribúcia objednaných kusov by sa mala začať v novembri tohto roku.

Terénny elektrický invalidný vozík Rig.