Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vertikálna farma, ktorú poháňa vietor, už zberá prvé plodiny

Vertikálna farma, ktorú poháňa vietor, už zberá prvé plodiny
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prvá fáza výstavby jedného z najväčších európskych projektov vertikálnych fariem je teraz dokončená a prvá úroda organických šalátov a bylín je údajne pripravená na dodávku miestnym podnikom.

Spoločnosti YesHealth Group a Nordic Harvest začali s výstavbou vertikálnej farmy v apríli na najväčšom severoeurópskom veľkoobchodnom trhu v Grønttorvet neďaleko dánskej Kodane. Očakáva sa, že počiatočná fáza povedie k produkcii asi 200 ton plodín ročne, no táto vertikálna farma sa v priebehu roku 2021 rozšíri až na 14 podlaží s celkovou výmerou 7 000 metrov štvorcových. Výnos by sa mal zvýšiť až na 1 000 ton plodín ročne.

Projekt vertikálnej farmy v Grønttorvet.

Šaláty a zelenina, ako napríklad špenát, mäta, bazalka a koriander, sú zasadené na niekoľkých poschodiach vertikálnej farmy vo vnútri budovy, kde sú chránené pred extrémami počasia. Ich korene sú vo vode, zatiaľ čo osvetlenie zaistí viac ako 20 000 LED diód. Osvetlenie a kúrenie je pritom napájané z certifikovanej veternej energie.

Všetky organické semená sú naklíčené v géle, až kým sa korene neuchytia, pričom živiny pochádzajú z domáceho biologického hnojiva, ktoré je vyrobené z fermentovaných koreňov predtým pozberaných plodín s prídavkom prírodných minerálov. Využitá voda sa filtruje a znovu používa, čo pomáha spotrebovať oveľa menej vody ako v tradičnom poľnohospodárstve. A kontrolované prostredie tiež znamená, že sa nevyžaduje použitie pesticídov.

Projekt vertikálnej farmy v Grønttorvet.

Každá plodina vyrastie zo semena do plnej rastliny za asi 2 až 3 týždne, čo znamená, že sa očakáva zber až 15-krát za rok. Spoločnosť Nordic Harvest tvrdí, že prvá úroda je vyhradená na použitie v komerčných kuchyniach. Očakáva však, že sa komerčne dostupné plodiny objavia v supermarketoch už začiatkom budúceho roka.

Spoločnosť YesHealth medzitým použije údaje zhromaždené inteligentným softvérom na návrhy budúcich vertikálnych poľnohospodárskych inštalácií v Európe, v Ázii, na Strednom východe a v severnej Afrike.

Projekt vertikálnej farmy v Grønttorvet.