Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Olej vyrobený z rias ako zdravšia alternatíva k palmovému oleju

Olej vyrobený z rias ako zdravšia alternatíva k palmovému oleju
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 3. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Palmový olej je veľmi rozšírenou potravinovou zložkou, ale jeho výroba má obrovský vplyv na životné prostredie a jeho konzumácia nemusí byť úplne zdravá. Ekologickejšia a zdravšia alternatíva s nižším obsahom tuku by však mohla byť čoskoro dostupná, a to vo forme oleja vyrábaného z rias.

Okrem toho, že sa palmový olej v mnohých regiónoch používa ako kuchynský olej, používa sa aj ako stabilizačná prísada, ktorá zabraňuje oddeľovaniu iných zložiek potravín, a navyše dodáva spracovaným potravinám hladkú, krémovú konzistenciu. No na pestovanie paliem, z ktorých sa olej získava, sa neustále vyrubujú a vyklčujú veľké plochy tropických dažďových pralesov.

Palmový olej síce neobsahuje cholesterol a má niektoré deklarované zdravotné výhody, obsahuje ale až 52 % nasýtených tukov, ktoré môžu spôsobiť kardiovaskulárne a prípadne aj iné zdravotné problémy. V snahe odstrániť tieto nevýhody sa vedci zo singapurskej Technologickej univerzity Nanyang (NTU) a Malajzijskej univerzity zamerali na mikroriasy známe ako Chromochloris zofingiensis.

V rámci štúdie výskumníci pridali kyselinu pyrohroznovú (organická kyselina prítomná vo všetkých živých bunkách) do roztoku pozostávajúceho z mikrorias a tekutého rastového média. Zmes bola potom vystavená ultrafialovému svetlu, aby sa stimulovala fotosyntéza. Po 14 dňoch sa riasy odstránili, premyli, vysušili a následne ošetrili metanolom. Posledné ošetrenie bolo potrebné na rozbitie väzieb medzi proteínmi rias a olejmi, ktoré tieto proteíny produkujú počas procesu fotosyntézy.

Prášok z mikrorias, ktorý bol premytý, vysušený a ošetrený metanolom (vľavo), spolu s fľaštičkou oleja, ktorý riasy vyprodukovali (vpravo).

Získaný olej má údajne podobné vlastnosti ako palmový olej, hoci obsahuje podstatne menej nasýtených mastných kyselín. To je vyvážené väčším podielom srdcu prospešných polynenasýtených mastných kyselín. V súčasnej verzii technológie by bolo potrebných 160 gramov rias na výrobu dostatočného množstva oleja na výrobu 100-gramovej čokoládovej tyčinky.

Ako dodatočný bonus vedci oznámili, že vyvinuli metódu výroby kyseliny pyrohroznovej fermentáciou existujúcich organických odpadových produktov, ako sú zvyšky sóje a ovocné šupky. Okrem toho uvádzajú, že umelo generované ultrafialové svetlo by sa mohlo nahradiť slnečným svetlom, a to vo veľkých výrobných zariadeniach. Riasy by potom počas rastu premieňali atmosférický oxid uhličitý na biomasu.

„Využívame koncepciu vytvorenia obehového hospodárstva, hľadáme využitie pre potenciálne odpadové produkty a opätovne ich zaraďujeme do potravinového reťazca,“ hovorí vedúci vedec, profesor William Chen z NTU. „V tomto prípade sa spoliehame na jeden z kľúčových prírodných procesov, fermentáciu, pri premene tejto organickej hmoty na roztoky bohaté na živiny, ktoré by sa mohli použiť na kultiváciu rias, čo nielenže znižuje našu závislosť od palmového oleja, ale udržiava uhlík mimo atmosféry“.

Výskum je opísaný v článku, ktorý bol nedávno uverejnený v magazíne Journal of Applied Phycology.