Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Singapure sa na menu dostane kultivované kuracie mäso

V Singapure sa na menu dostane kultivované kuracie mäso
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Konzumácia mäsa predstavuje veľkú záťaž pre životné prostredie a tak začína naberať na intenzite vývoj alternatív kultivovaných v laboratóriách. Kultivované kuracie mäso od potravinárskej startup spoločnosti Eat Just pritom ako prvé na svete dostalo povolenie na predaj v Singapure.

Konvenčná výroba mäsa si vyžaduje obrovské množstvo pôdy a energie, pričom vytvára obrovské množstvo emisií skleníkových plynov, takže je potrebné hľadať ekologickejší spôsob. Preto vedci, ochrancovia životného prostredia a spoločnosti zaoberajúce sa potravinárskymi technológiami pracujú na ponúknutí udržateľnejších spôsobov stravovania obyvateľstva.

Existuje viacero alternatívnych falošných mäsových výrobkov, ktoré ako základ využívajú rastliny, no napríklad spoločnosť KFC a ďalšie pracujú aj na riešeniach vyrobených zo skutočných živočíšnych buniek. Kultivácia takéhoto mäsa je v súčasnosti drahá, no môže byť prijateľnejšou alternatívou pre milovníkov mäsa.

Kultivované kuracie mäso od potravinárskej technologickej spoločnosti Eat Just dostalo zelenú na predaj v Singapure.

Nové kultivované kuracie mäso od spoločnosti Eat Just vzniká tak, že najprv sa odoberie malé množstvo buniek zo živých zvierat a potom sa „kŕmia“ rovnakými živinami, ktoré by živé zvieratá prijímali, aby rástli a množili sa. Celý proces sa deje vnútri biologického reaktora a nakoniec sa z týchto buniek vyvinú jedlé časti kultivovaného mäsa.

Výrobca tvrdí, že zloženie mäsa je podobné skutočnému kuraciemu mäsu, a preto ponúka rovnakú výživovú hodnotu. Navyše neobsahuje antibiotiká. Kultivácia údajne produkuje o 78 až 96 percent menej emisií skleníkových plynov, vyžaduje si o 99 percent menej pôdy a na výrobu spotrebuje až o 96 percent menej vody ako v prípade bežného kuracieho mäsa.

Kultivované kuracie mäso je prvým produktom spoločnosti Eat Just a bolo schválené ako prísada do kuracích kúskov.

Spoločnosť strávila mesiace dokumentovaním svojho výrobného procesu v 20 výrobných sériách. Skúmali sa podrobnosti o čistote a stabilite kuracích buniek, s cieľom dokázať, že kultivované kuracie mäso spĺňa rovnaké bezpečnostné štandardy ako bežné hydinové mäso. Singapurská potravinová agentúra nedávno preskúmala príslušnú dokumentáciu a schválila kultiváciu tohto kuracieho mäsa na predaj ako prísadu do kuracích kúskov, ktoré sa budú predávať v miestnej reštaurácii.

Po tomto prvom svetovom schválení kultivovaného mäsa plánuje spoločnosť Eat Just komerčné uvedenie svojich mäsových výrobkov v Singapure. Zatiaľ čo kultivované kuracie mäso je jej prvým produktom, pracuje tiež na vývoji kultivovaného hovädzieho mäsa z kalifornského dobytka a japonského kobského dobytka Wagyu.

Kultivované kuracie mäso Eat Just v miske s cestovinami.