Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kontajnerová vertikálna farma pestuje zeleninu priamo pri potravinách

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Minulý mesiac sme sa dozvedeli, že obrovská vertikálna farma blízko Kodane v Dánsku nedávno vydala svoju prvú úrodu. Pre pestovanie využíva pritom hydroponický systém závlahy. No najnovšie riešenie vertikálnej farmy Vertical Field, ktorá umožňuje pestovanie zeleniny priamo v mestách, používa skutočnú pôdu.

Poľnohospodárske systémy s riadeným prostredím, ako sú napríklad hydroponické systémy, môžu byť oveľa efektívnejšie ako pestovanie na poliach. Nie sú totiž viazané sezónou alebo polohou, majú zredukovaný cyklus pestovania od výsadby až po zber. Plodiny sa tak dajú pestovať po celý rok a rovnako, ako v prípade kodanskej vertikálnej hydroponickej farmy, sa dajú postaviť blízko miesta, kde sa potraviny kupujú alebo konzumujú.

Nové riešenie vertikálnej farmy s názvom Vertical Field si zachováva mnoho z výhod hydrofonických systémov, no namiesto rastlín rastúcich v tekutom médiu plnom živím, sú semená vkladané do nádob so skutočnou pôdou, ktorá je doplnená patentovanou zmesou minerálov a živín. Spoločnosť tvrdí, že sa rozhodla pre toto geoponické pestovanie, „pretože zistila, že takto vypestované plodiny majú oveľa bohatšiu chuť, farbu a kvalitu.“

Kontajnerová vertikálna farma Vertical Field.

Vertical Field prináša revolučný spôsob konzumovania najčerstvejšej zeleniny a byliniek tým, že produkuje kryté vertikálne farmy v kontajneroch, ktoré môžu byť umiestnené priamo na mieste, kde sa konzumujú alebo predávajú potraviny. Tieto mestské farmy tak dávajú výrazu „z farmy priamo na stôl“ nový význam, pretože v obchodoch, reštauráciách alebo v iných maloobchodných predajniach si človek môže sám nazbierať čerstvú zeleninu a bylinky. “

Recyklované a opätovne použité prepravné kontajnery s dĺžkou 6 alebo 12 metrov sa dajú inštalovať v dosahu spotrebiteľov, napríklad na parkovisku reštaurácie alebo pri obchode s potravinami. Pestovatelia tiež môžu v prípade potreby rozšíriť operácie na viac ako jeden kontajner na jednom mieste, ktorých vonkajší povrch môže byť pokrytý živou stenou z dekoratívnych rastlín, aby boli na pohľad atraktívnejšie.

Kontajnerová vertikálna farma Vertical Field.

Tvrdí sa, že tieto vertikálne mestské farmy sú schopné podporovať produkciu širokej škály ovocia a zeleniny - od listovej zeleniny a bylín, až po jahody a huby a ďalšie plodiny. Pri pestované sa pritom údajne spotrebuje až o 90 percent menej vody ako v tradičnom poľnohospodárskom prostredí.

Kontajner je udržiavaný bez škodcov, pretože je utesnený, automatizovaný a vstup človeka je obmedzený len na nevyhnutnú prácu. Samotná kontajnerová farma neslúži na pouličný predaj a preto nedochádza k zbytočnému alebo častému vstupu do jej priestoru. Zamestnanci pritom nebudú potrebovať špeciálne školenie na prácu s vertikálnou farmou, pretože automatizovaný proces sleduje, zavlažuje a hnojí plodiny, ktoré rastú. Využíva k tomu množstvo senzorov, ktoré nepretržite sledujú údaje o klíme, pôde, LED osvetlení a tak ďalej. Vďaka podpore Wi-Fi sa môžu operátori pripojiť do systému aj cez mobilnú aplikáciu.

Kontajnerová vertikálna farma Vertical Field.

Spoločnosť tvrdí, že jedna pilotná kontajnerová farma ponúka priestor pre rastliny o rozlohe 3,44 metra štvorcového a mesačne prinesie asi 90 kilogramov úrody. Osvetlenie zostáva zapnuté 16 hodín denne, pričom sa teraz hľadajú spôsoby, ako pre napájanie využiť solárne panely.

V rámci pilotného projektu bola prvá kontajnerová farma Vertical Field nainštalovaná v USA pre reštauráciu Farmers & Chefs v Poughkeepsie v New Yorku, ktorá si tak začala pestovať vlastné plodiny čerstvej zeleniny od polovice apríla 2020. Minulý mesiac pritom najväčšia izraelská sieť supermarketov Rami Levy podpísala s výrobcom dohodu o zavedení vertikálnych fariem do desiatok obchodov v priebehu nasledujúcich piatich rokov. Začiatkom tohto mesiaca sa spoločnosť Moderntrendo SRO, jeden z najväčších poľnohospodárskych distribútorov na Ukrajine, prihlásila k pilotnému projektu, ktorý začne reťazcom supermarketov Varus a potenciálne sa rozšíri aj do ďalších reťazcov.

Rovnako ako predajne potravín a reštaurácie, spoločnosť dúfa, že jej vertikálne farmy založené na kontajneroch sa budú v budúcnosti inštalovať aj v hoteloch, univerzitách, nemocniciach a ďalších zariadeniach.

Kontajnerová vertikálna farma Vertical Field.