Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Coca-Cola otestuje prototyp papierových fliaš priamo na trhu

Coca-Cola otestuje prototyp papierových fliaš priamo na trhu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Coca-Cola oznámila, že v tomto roku vyskúša prototyp papierovej fľaše v obmedzenom počte 2 000 kusov. Testovací predaj rastlinného nápoja AdeZ sa uskutoční v Maďarsku prostredníctvom maloobchodníka s e-potravinami Kifli.hu.

Predaj nápojov v papierových obaloch je rovnako starý ako kartón na mlieko. No nie sú však vhodné pre všetky nápoje a už vôbec nie pre tie sýtené oxidom uhličitým, ktoré potrebujú trocha robustnejší obal. Papierová fľaša je však z environmentálneho hľadiska veľmi atraktívna, pretože papier je biologicky odbúrateľný a relatívne ľahko sa recykluje.

V roku 2020 divízia výskumu a vývoja spoločnosti Coca-Cola v Bruseli, spolu s dánskym startupom Paper Bottle Company (Paboco) a v spolupráci so spoločnosťami Carlsberg, L'Oréal a The Absolut Company, prišli s fľašou, ktorá pozostáva z tvrdého papierového obalu obloženého bioplastom, ktorý bol použitý aj na výrobu vrchnáka.

Prototyp papierovej fľaše spoločnosti Coca-Cola bude v obmedzenom počte uvedený na trhu v Maďarsku.

Coca-Cola zdôrazňuje, že papierová fľaša je stále vo vývoji, keďže spoločnosť stále hodnotí výkon, trvanlivosť a schopnosť chrániť obsah v prototype fľaše. Coca-Cola chce pritom pokračovať v spotrebiteľských testoch, aby bolo možné zistiť, aké si fľaša povedie z hľadiska vlastností v skutočnom svete a zistiť aj to, ako dobre sú výsledné vlastnosti fľaše v skutočnom jej výsledky v skutočnom svete, a zmerať, ako dobre bude prijatá spotrebiteľmi.

Konečným cieľom je výroba stopercentne recyklovateľnej fľaše na nápoje a ďalších výrobkov, ktoré sú schopné odolávať tekutinám, oxidu uhličitému a kyslíku. V ideálnom prípade by bola fľaša vyrobená úplne z recyklovaných materiálov a mohla by sa recyklovať sama, rovnako ako bežný papier.