Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot AMU-Bot ničí burinu, keď si razí cestu cez plodiny

Robot AMU-Bot ničí burinu, keď si razí cestu cez plodiny
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo ručné odstraňovanie buriny okolo plodín byť veľmi náročné na čas a námahu, postrek týchto plodín herbicídmi rozhodne nie je ekologický. Nemecké konzorcium preto vyvíja tretiu voľbu v podobe robota s názvom AMU-Bot, ktorý je určený na automatizované ničenie buriny.

Robot AMU-Bot sa pohybuje po pásoch a je schopný sa autonómne pohybovať hore a dole medzi riadkami plodín na poliach, medzi stromami v sadoch a v poľnohospodárskych škôlkach. Aby zostal medzi týmito riadkami, využíva integrované skenery LiDAR, vďaka ktorým „vidí“, kde každý riadok končí, aby sa mohol otočiť a ísť dolu ďalším riadkom.

Poľnohospodársky autonómny robot AMU-Bot.

A hoci AMU-Bot nie je schopný identifikovať konkrétne druhy rastlín, dokáže rozlíšiť plodiny od iných rastlín, ktoré by tam nemali byť, inými slovami dokáže nájsť buriny. Keď jednu z nich spozoruje, robot spustí rotačný bránu s valcom na prednej strane, ktorý rozvíri pôdu a vytrhne rastlinu tak, aby sa porušili jej korene. Na odstránenie buriny, ktorá rastie medzi riadkami, sa brána s valcom jednoducho umiestni priamo pred robota, keď sa pohybuje dopredu. Ak sa však medzi plodinami v riadku vedľa robota objaví burina, stroj zastaví a natočí bránu s valcom bokom.

Poľnohospodársky autonómny robot AMU-Bot.

Projekt poľnohospodárskeho autonómneho robota AMU-Bot je financovaný nemeckým Spolkovým úradom pre poľnohospodárstvo a výživu a koordinuje ho Fraunhoferov inštitút pre výrobné inžinierstvo a automatizáciu, ktorý tiež navrhol výškovo nastaviteľné rotačné brány s valcom. Spoločnosť Bosch vyvíja navigačný a senzorický systém, zatiaľ čo spoločnosť KommTek je zodpovedná za pásový pohon.

Momentálne nie je známe, kedy robot AMU-Bot nastúpi do reálnej prevádzky. No mohol by čeliť určitej konkurencii, keďže iná skupina vývojárov pracuje na robotovi, ktorý používa lasery na ničenie buriny.