Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Izreali vytlačili „skutočný hovädzí“ steak kultivovaný v laboratóriu

V Izreali vytlačili „skutočný hovädzí“ steak kultivovaný v laboratóriu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existuje už viacero skupín, ktoré sa zaoberajú vývojom takzvaného laboratórne kultivovaného mäsa. Najnovšie sa k nim pridáva izraelská startup spoločnosť MeaTech 3D, ktorej sa podarilo vytvoriť vlastný „kultivovaný hovädzí steak“.

Mnohým zrejme napadne, že prečo by niekto vôbec chcel vyrábať hovädzie mäso v laboratóriu? Je to z viacerých dôvodov. Jednak by to mohlo prispieť k zníženiu potreby zabíjať dobytok a okrem toho by sa mohli dať upraviť vlastnosti mäsa, ako je obsah tuku. Hoci by sa dobytok mohol stále chovať pre mliekarenský a kožiarsky priemysel, došlo by tak k veľkému zníženiu vo veciach, ako je množstvo pôdy, ktorá sa využíva na pasienky, či používanie rastových hormónov alebo emisie skleníkových plynov vo forme plynatosti kráv.

Spoločnosť MeaTech 3D teraz tvrdí, že s hmotnosťou 104 gramov, môže byť jej steak kultivovaný v laboratóriu najväčší, aký kto doteraz vyrobil. Proces jeho vytvorenia sa pritom začal izoláciou hovädzích kmeňových buniek zo vzoriek prírodného hovädzieho tkaniva a následným rozmnožením týchto buniek v laboratóriu. Keď sa vyrobilo dostatočné množstvo buniek, sformulovali sa do biologických atramentov, ktoré sa vytlačili pomocou 3D biotlačiarne. Táto tlačiareň sa riadila podľa návrhu bunkovej štruktúry z prírodného hovädzieho mäsa.

Laboratórne kultivovaný hovädzí steak s hmotnosťou 104 gramov (so zeleninou) od spoločnosti MeaTech 3D.

Biologicky vytlačený produkt bol následne umiestnený do inkubátora, kde sa kmeňové bunky diferencovali na svalové a tukové bunky, ktoré tvorili dva typy hovädzieho tkaniva.

V súčasnosti nie sú známe informácie o štruktúre laboratórne kultivovaného steaku alebo o tom, koľko by v súčasnosti stála jeho výroba v komerčnom meradle. Oba tieto faktory sú pritom pretrvávajúcimi obmedzeniami v oblasti vývoja mäsa kultivovaného v laboratóriu. Spoločnosť MeaTech 3D uvádza, že pokračuje v zdokonaľovaní svojej technológie a že pracuje aj na laboratórnom kultivovaní bravčového a kuracieho mäsa.