Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotická nabíjačka Ford je určená na pomoc hendikepovaným vodičom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V rámci výskumu zameraného na automatizované a hands-free riešenia nabíjania pre vodičov elektromobilov a autonómnych elektrických vozidiel začala spoločnosť Ford testovať prototyp robotickej nabíjacej stanice, ktorej cieľom je uľahčiť proces nabíjania ľuďom s obmedzenou pohyblivosťou.

Roboty, ktoré dokážu zapojiť kábel do nabíjacieho portu elektrického vozidla a po nabití batérie ho opäť vytiahnuť, sa už nejaký čas vyvíjajú a vodičom by umožnili luxus zostať v aute počas nepriaznivého alebo chladného počasia a pozerať si film na obrazovke infotainmentu alebo komunikovať s priateľmi na sociálnych sieťach, kým sa vozidlo nabíja. Takéto systémy by tiež uľahčili často náročný proces pre osoby so zníženou pohyblivosťou alebo starších vodičov.

Spoločnosť Ford pracuje práve na takomto systéme a po úspešných testoch v laboratóriu začala s reálnymi skúškami prototypu robotickej nabíjacej stanice, ktorú skonštruovali inžinieri na nemeckej univerzite v Dortmunde. Myšlienka spočíva v tom, že vodič príde k nabíjacej stanici, spustí proces nabíjania pomocou sprievodnej mobilnej aplikácie a robot sa postará o zvyšok. Otvorí sa kryt, robotické nabíjacie rameno sa natiahne a pomocou kamery nájde nabíjací port vozidla, pripojí sa a aktivuje prenos energie.

Prototyp robotickej nabíjacej stanice spoločnosti Ford prešiel z laboratórneho testovania do reálneho sveta.

Celý proces možno sledovať prostredníctvom aplikácie a vodič môže zostať vo vozidle alebo vystúpiť z vozidla a odísť do blízkych zariadení, aby sa občerstvil alebo si dal niečo na jedenie. Po dokončení procesu sa robotické rameno odpojí a presunie späť do svojej malej búdky v nabíjacej stanici, ako sa dá vidieť vo videu na začiatku článku alebo TU.

Spoločnosť Ford ďalej spolupracuje s poskytovateľom nabíjacej siete Ionity, aby vylepšila súčasný dizajn, pričom sa zaoberá aj variantmi rýchleho nabíjania a začlenením takýchto riešení do automatických zostáv, aby sa vozidlá mohli posielať na robotickú nabíjaciu stanicu a vracať vodičovi plne nabité. Robotické nabíjačky by mohli podať pomocnú ruku aj prevádzkovateľom firemných vozových parkov.

Automatizovaný proces nabíjania sa spúšťa pomocou mobilného telefónu, čo umožňuje postihnutému vodičovi elektromobilu zostať vo vozidle počas dobíjania alebo vystúpiť z vozidla a vrátiť sa po dokončení procesu.