Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zrkadlo a displej zároveň vám uľahčí cúvanie

Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
4. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Firma Gentex si na CES 2017 priniesla viacero zaujímavých technológií a z tých najzaujímavejších práve spätné zrkadlo, ktoré sa jednoduchým stlačením tlačidla zmení na displej. A nemusíte dokonca ani čakať, kým si niektorá z automobiliek zmyslí ho dať do základnej výbavy. Zrkadlo sa totiž dá zakúpiť aj samostatne a môžete si ho vymeniť za to, ktoré už v aute máte.

Roky výskumov priviedli vývojárov z Gentex k riešeniu, ktoré zahŕňa tri kamery, jednu vzadu a dve po bokoch v bočných spätných zrkadlách. Obraz z týchto troch kamier sa spojí do jedného panoramatického obrazu vypĺňajúceho celú šírku vnútorného zrkadla vo vašom aute. Získate tak omnoho lepší prehľad o dianí okolo vášho auta a to nielen pri cúvaní, ale aj pri jazde dopredu.
Tam zase výrazne zmenšuje takzvaný mŕtvy uhol.

Spätné zrkadlo od firmy Gentex sa dokáže po stlačení tlačidla premeniť na displej

Sem tam samozrejme nastane situácia, že potrebujete klasické zrkadlo, napríklad aby ste videli čo robia deti na zadnom sedadle. Vtedy jednoduchým stlačením tlačidla zasa zmeníte displej na klasické zrkadlo.

Praktické využitie tohto riešenia ocenia aj tí, ktorí cestujú napríklad na dovolenku. Po naložení všetkej batožiny sa zo zadného skla stane len úzka škára medzi hlavami spolucestujúcich a horou batožiny. V tom prípade si stačí prepnúť zrkadlo na displej mód a ste späť v hre. A pokiaľ ide o bezpečnosť rodiny počas dlhej cesty, nie je žiadne opatrenie úplne zbytočné.

Spätné zrkadlo Gentex využíva systém troch kamier pre vytvorenie panoramatického obrazu

Ak máte obavu, kam na staršom aute umiestnite spomínané tri kamery, tak v Gentex-e mysleli aj na to a vytvorili obrovské množstvá variácií kamier a ich dizajnov. Za všetky spomenieme napríklad kameru integrovanú do podstavy antény pre autorádio.

Gentex má na svojom konte už viacero riešení pre spätné zrkadlo a napríklad sa im podarilo zapracovať do „späťáku“ aj navigačné informácie. Nuž, ak sa všetky tieto vymoženosti spoja, bude to radosť cestovať.