Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Garmin Drive Assist: Všestranný asistent pre zvýšenie komfortu a bezpečnosti vodiča

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
23. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jazda autom môže priniesť zopár prekvapení aj pre skúsených vodičov. Napríklad cesta do cieľa neznámou trasou, prípadne vybočenie z jazdného pruhu, alebo načakaná prekážka na ceste. V takých chvíľach rozhodne pomôže navigácia a systém elektronických asistentov, ktorými už bývajú novšie autá vyššej triedy vybavené.

Americký výrobca Garmin sa však rozhodol, že takúto možnosť prinesie vodičom akéhokoľvek auta. A tak sa na svet dostalo zariadenie Drive Assist – malé mobilné zariadenie v tvare navigácie, ktoré sa pripevní na predné sklo auta. Výnimočné je však tým, že má na druhej strane integrovanú kameru. Tá v prvom rade neustále nahráva všetko, čo sa deje pred vami. Najmä v prípade kolízie, ak máte k dispozícii video, na ktorom je zachytené nielen to, čo sa stalo, ale aj GPS údaje, kde a kedy sa to stalo. A v týchto nepríjemných chvíľach dokáže tiež poslať SMS o incidente na zvolené číslo.

Okrem toho kamera vodiča upozorňuje aj na varovanie pred zrážkou, a keďže celý čas sleduje cestu a jazdné pruhy, ozve sa aj vtedy, ak vodič opustí svoj jazdný pruh. Rovnako sa dostane k slovu aj v prípade, ak stojíte na semafore a autá pred vami sa pohnú. Ak si to nevšimnete, upozorní vás na to, aby vy sa tak vyhnete trúbeniu nervóznych vodičov za vami.

Garmin Drive Assist 51.

Drive Assist je však v prvom rade aj navigáciou. Obsahuje teda všetky funkcie potrebné k tomu, aby ste sa pomocou mapy dostali do svojho cieľa. Využíva sa pritom napríklad aj databáza bodov záujmu so známeho Trip Advisoru. No a keď sa už budete k cieľu približovať, opäť dostane svoj priestor kamera a na displeji vám ukáže váš cieľ na reálnom zábere, označený grafickým prvkom. Istým spôsobom ide o rozšírenú realitu, naplno využitú v praxi.

Vďaka aktuálnym dopravným informáciám, ktoré dokáže Drive Assist získať cez internet, ak sa k nemu pripojí cez váš mobil, sa môžete bez problémov vyhnúť zápcham alebo nežiaducim prekážkam na ceste. Zariadenie dokáže popri tom upozorniť vodiča aj na ostré zákruty, zmeny organizácie premávky, ale aj na školské zóny.

Garmin Drive Assist druhej generácie je teda skutočným asistentom vodiča a zároveň aj jeho druhými očami, no a práve to v spojení s funkciami, ktoré prináša, by malo pomôcť k bezpečnejšej jazde do správneho cieľa.