Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Monitor pneumatík Zus posiela na smartfón správy o netesnostiach

Monitor pneumatík Zus posiela na smartfón správy o netesnostiach
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 6. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pomalý únik vzduchu pri poškodení pneumatiky môže byť nepríjemnou záležitosťou, ktorá môže vyústiť až do reálneho nebezpečenstva, no často sa tieto malé úniky neprejavia, až kým sa prevažná väčšina tlaku z pneumatiky nedostane von a to už môže byť neskoro. Existujú však rôzne monitorovacie zariadenia, ktoré upozornia na takýto unikajúci vzduch. Najnovší prírastok od spoločnosti Nonda sa však okrem posielania notifikácií na používateľov smartfón môže pochváliť aj schopnosťou zistenia nepatrných únikov vzduchu.

Pomalé úniky vzduchu z pneumatík sú pripisované typu prerazenia pneumatiky, ktoré spôsobia napríklad skrutky, klince alebo iné malé ostré predmety. Podľa spoločnosti Nonda sa cez tieto malé otvory často dostane von za hodinu len malé množstvo vzduchu a preto sa tieto úniky veľmi ťažko odhaľujú. Navyše kolísanie teplôt počas dňa môže spôsobiť kolísanie tlaku vo vnútri pneumatiky, čo ešte viac komplikuje identifikáciu týchto únikov.

Monitorovací systém Zus Smart Tire Safety sa skladá zo štyroch snímačov a Bluetooth prijímača.

Riešením by však mohlo byť nové zariadenie s názvom Zus Smart Tire Safety, ktoré ako bezpečnostný monitorovací systém využíva súpravu štyroch snímačov tlaku a teploty, ktoré sa pripájajú ku každej pneumatike a s mobilnou aplikáciou komunikujú prostredníctvom Bluetooth. Aplikácia z meraní snímačov ukladá históriu teploty a tlaku pneumatík a pomocou algoritmu pre normalizáciu kolísania teploty získa jasnejšie informácie o prípadných netesnostiach, dokonca aj o tých, ktoré sú veľmi malé až zanedbateľné.

Systém Zus Smart Tire Safety sa dá nainštalovať do 10tich minút, pričom snímače sa pripájajú k ventilu pneumatiky.

Výrobca tvrdí, že systém sa dá nainštalovať do 10tich minút, pričom snímače sa pripájajú k ventilu pneumatiky. Bezdrôtový prijímač je uložený vo vnútri automobilu a spáruje sa a aplikáciou, cez ktorú si potom používateľ vie skontrolovať tlak jednotlivých pneumatík a dostane upozornenie vždy, keď sa vyskytne nejaký problém s únikom.

Bezpečnostný monitor Zus Smart Tire Safety je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Indiegogo, kde doteraz získal finančnú podporu vo výške viac ako 329 000 dolárov, pričom požadovaná suma bola len 20 000 dolárov. Zus Smart Tire Safety sa dá získať za 99 dolárov, pričom distribúcia prvých kusov je naplánovaná na august.

Aplikácia z meraní snímačov ukladá históriu teploty a tlaku pneumatík a pomocou algoritmu pre normalizáciu kolísania teploty získa jasnejšie informácie o prípadných netesnostiach.