Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológia B2V umožní autu reagovať na impulzy z mozgu vodiča

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci si na automobily s plnohodnotným autonómnym systémom riadenia ešte nejaký ten rôčik počkáme, už dnes existujú poloautonómne technológie pre asistenciu pri jazde. Spoločnosť Nissan bude jeden takýto systém prezentovať na výstave CES 2018. Ide o technológiu s názvom Brain-to-Vehicle (B2V), ktorá dokáže prediktívne určiť, čo chce vodič urobiť o zlomok sekundy skôr, ako to urobí.

Technológia B2V je momentálne vo fáze prototypu, a aby systém mohol fungovať, musí vodič mať na hlave nasadenú zariadenie pripomínajúce plaveckú čiapku, na ktorom sú osadené elektródy. Tie merajú a určujú aktivitu mozgových signálov vodiča.

Z týchto údajov by údajne mal systém byť schopný prediktívne zistiť, čo má vodič v úmysle spraviť, aké náhle pohyby, ako je otáčanie volantom alebo šliapnutie na brzdu. Tieto signály z mozgu potom systém Brain-to-Vehicle dokáže predbehnúť a automaticky vykoná požadovanú akciu. Dokáže to urobiť približne o 0,2 až 0,5 sekundy rýchlejšie ako samotný vodič.

Hoci tento kratší reakčný čas nemusí byť dostatočný na to, aby to bol podstatný rozdiel v nejakej núdzovej situácii, spoločnosť Nissan tvrdí, že ich technológia dokáže prevziať riadenie v týchto situáciách bez toho, aby to vodič nejako vážnejšie postrehol. Systém B2V bude demonštrovaný na jazdnom simulátore už na budúci týždeň v priestoroch výstaviska na CES 2018 v Las Vegas.

Spoločnosť Nissan oznámila novú technológiu s názvom Brain-to-Vehicle (B2V), ktorá dokáže prediktívne určiť, čo chce vodič urobiť o zlomok sekundy skôr, ako to urobí.