Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Jaguar sa spája s Waymo, aby na cesty dostal 20 000 autonómnych SUV

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Automobilka Jaguar Land Rover oznámila partnerstvo so spoločnosťou Waymo, ktorá usilovne pracuje na nasadení autonómnych technológií do vozidiel, aby sa v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov dostalo na cesty 20 000 nových autonómnych vozidiel. Pôjde pritom o prvé prémiové elektrické SUV s autonómnym pohonom na svete.

Spoločnosť Waymo, ktorá vzišla z projektu autonómnych vozidiel Google, oznámila spoluprácu s automobilkou Jaguar Land Rover s cieľom upravenia nového modelu vozidla I-Pace SUV pre plnú autonómnu jazdu. Toto elektrické SUV bolo oficiálne predstavené začiatkom tohto mesiaca. I-Pace má na jedno nabitie batérií masívny dojazd do vzdialenosti až 386 kilometrov, pričom sa dá nabiť na 80 percent kapacity už za 40 minút prostredníctvom 100 kW rýchlo nabíjačky.

Elektrické SUV I-Pace od spoločnosti Jaguar Land Rover sa čoskoro pripojí do flotily autonómnych vozidiel firmy Waymo.

Tento mesiac spoločnosť Waymo oznámila, že jej testovacie autonómne vozidlá už najazdili približne 8 miliónov kilometrov na verejných komunikáciách. No s novým partnerstvom toto číslo určite čoskoro rýchlo narastie. Waymo plánuje do svojej flotily pridať 20 000 vozidiel I-Pace SUV v priebehu najbližších rokov a tvrdí, že tak potom môže uskutočniť až milión jázd počas bežného dňa.

I-Pace má na jedno nabitie batérií masívny dojazd do vzdialenosti až 386 kilometrov, pričom sa dá nabiť na 80 percent kapacity už za 40 minút prostredníctvom 100 kW rýchlo nabíjačky.

Automobilka Jaguar Land Rover bola sama o sebe dosť aktívnym hráčom na poli autonómnych technológií s vlastnými testovacími vozidlami. Pracuje na verziách autonómnych off-road vozidiel a na projekte zdieľanej mestskej dopravy v spolupráci so spoločnosťou Lyft. Podľa vyjadrenia spoločnosti by sa prvé autonómne elektrické I-Pace SUV mali pripojiť k flotile vozidiel Waymo už niekedy ku koncu tohto roku.

Prvé autonómne elektrické I-Pace SUV by sa mali pripojiť k flotile vozidiel Waymo už niekedy ku koncu tohto roku.