Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Do služby sa hlási prvé plne elektrické požiarne vozidlo v Európe

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 4. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosti Rosenbauer, Linz AG a Kreisel Electric pred nedávnom odhalili prvé plne elektrické požiarne vozidlo v Európe. Je založené na modeli Mercedes Sprinter a toto taktické požiarne vozidlo s elektrickým pohonom sa pripojí k jestvujúcej flotile požiarnych vozidiel v rakúskom meste Linz.

Nové plne elektrické požiarne vozidlo strávilo vo vývoji 2 roky a je určené ako taktické vozidlo pre rýchlu reakciu na situácie. Medzi výjazdmi sa nabíja na požiarnej stanici FHKW-Mitte. Je navrhnuté podľa záchranného vozidla KLF-L od spoločnosti Rosenbauer a jeho základom je model vozidla Mercedes Sprinter s dĺžkou 7,45 metra s rázvorom kolies 4,325 m. Prerobenie na plne elektrickú pohonnú sústavu trvalo približne 2 mesiace.

Spoločnosti Rosenbauer, Linz AG a Kreisel Electric pred nedávnom odhalili prvé plne elektrické požiarne vozidlo v Európe.

Elektrický motor s výkonom 120 kW získava energiu zo štyroch batérií s celkovou hmotnosťou 620 kilogramov. Ich celková kapacita je 86 kWh. Dojazd na jedno nabitie je udávaný na približne 160 kilometrov. Vozidlo sa nabíja prostredníctvom rýchlo nabíjacej stanice, vďaka ktorej môžu byť batérie nabité na 90 percent svojej kapacity za približne 1 hodinu a 20 minút.

Taktické požiarne vozidlo s elektrickým pohonom sa pripojí k jestvujúcej flotile požiarnych vozidiel v rakúskom meste Linz.

Nové elektrické požiarne vozidlo je výrazne lacnejšie v porovnaní s rovnakým vozidlom so spaľovacím motorom. Predpokladá sa, že ak za rok najazdí 12 000 kilometrov, do vzduchu sa nedostane až 4,8 ton škodlivého oxidu uhličitého. Požiarne vozidlo Kriesel je propagované ako prvé moderné plne elektrické požiarne vozidlo v Európe. Zaujímavosťou je však fakt, že začiatkom 20. storočia už existovali v Európe samohybné elektrické požiarne motory, kým neboli vytlačené benzínovými vozidlami.

Elektrický motor s výkonom 120 kW získava energiu zo štyroch batérií s celkovou kapacitou 86 kWh. Dojazd na jedno nabitie je približne 160 kilometrov.