Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Klasika v modernom kabáte, to je elektrické mini auto Microlino

Klasika v modernom kabáte, to je elektrické mini auto Microlino
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 7. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Začiatkom roku 2016 začali vývojári pracovať na novej modernej interpretácií elektrického automobilu Microlino, ktorého dizajn vychádza z klasiky z roku 1950, automobilu BMW Isetta. Po niekoľkých odkladoch sa toto malé a štýlové elektrické vozidlo nakoniec dočkalo schválenia Európskou úniou a tak môže legálne vyraziť na európske cesty. Po tomto kroku výrobca okamžite spustil produkciu a prvé elektrické vozidlá Microlino by mali byť dodávané už začiatkom roka 2019.

Automobil BMW Isetta bol od polovice 50. do polovice 60. rokov minulého storočia obľúbeným štýlovým malým vozidlom s výbornou spotrebou paliva, vhodným pre jazdu v úzkych európskych uliciach. BMW Isetta sa nakoniec stala aj inšpiráciou návrhára Wima Oubotera, ktorý v roku 2016 odhalil prvú verziu miniatúrneho elektromobilu s názvom Microlino. Po viac ako dvoch rokoch a tisíckach predbežných objednávok bol konečne predstavený finálny dizajn elektromobilu, ktorému Európska únia udelila už aj homologizačnú certifikáciu.

Nový elektromobil Microlino je inšpirovaný automobilom BMW Isetta z roku 1950.

Finálna verzia elektromobilu Microlino má na dĺžku 2,4 metra, bez batérie váži len 450 kilogramov a dosahuje maximálnu rýchlosť 55 km / h, čiže ide čisto o mestský elektromobil. V závislosti od zvolenia kapacity batérie môže Microlino na jedno nabitie prekonať vzdialenosť 120 alebo 200 kilometrov. Nabitie batérie prostredníctvom bežnej elektrickej zásuvky by pritom malo trvať len štyri hodiny.

Zatiaľ čo spoločnosť na začiatku vývoja dúfala, že prvé kusy by mohli uzrieť svetlo sveta už na začiatku tohto roka, odklady nakoniec posunuli cieľ o niečo neskôr. Dôvodom odkladov bolo podľa vyjadrenia spoločnosti najmä to, že kvôli špeciálnym predným dverám sa predĺžil čas homologizácie. Okrem toho chcel výrobca získať aj spätnú väzbu ešte predtým, ako začne s produkciou elektromobilu.

Po niekoľkých odkladoch nakoniec elektromobil získal aj homologizáciu od Európskej únie.

Odhadovaná cena za základný model elektromobilu Microlino je približne 12 000 EUR. Ako prvé budú vybavené predbežné objednávky zo švajčiarskeho trhu, kedy je dodávka naplánovaná na koniec roka 2018 a hneď potom by mali nasledovať predbežné objednávky z Nemecka, ktoré by mali byť vybavené začiatkom roka 2019.

Finálna verzia elektromobilu Microlino má na dĺžku 2,4 metra, bez batérie váži len 450 kilogramov a dosahuje maximálnu rýchlosť 55 km / h.