Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Systém iHear sľubuje vodičom jednoduchú detekciu sirény

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď počas jazdy vodič začuje sirénu blížiaceho sa vozidla záchrannej služby, vždy sa nájde okamih nerozhodnosti, keď sa snaží zistiť, z ktorého smeru prichádza. Nový systém iHear je však navrhnutý tak, aby ukazoval smer na displeji prístrojovej dosky.

Systém iHear, ktorý vytvorila kanadská startup spoločnosť Soltare, je určený na použitie v bežných alebo autonómnych automobiloch ako dodatočná výbava ale ako štandardná funkcia nainštalovaná vo výrobe. Obsahuje celkovo štyri mikrofóny MEMS odolné voči poveternostným vplyvom, ktoré sú umiestnené v každom rohu vonkajšej strany vozidla.

Spočiatku stačí na detekciu zvuku blížiacej sa sirény len jeden z týchto mikrofónov. Po zistení sirény systém potom použije zvyšné tri mikrofóny na určenie polohy zdroja zvuku. Táto informácia sa zobrazuje na jednotke namontovanej na prístrojovej doske, pričom červená LED dióda označuje smer, z ktorej strany auta sa blíži vozidlo záchrannej služby. Vodič alebo systém autonómneho riadenia potom môže podniknúť príslušné kroky.

Prototyp displeja iHear zabudovaný do testovacieho vozidla.

V súčasnej podobe môže toto zariadenie údajne detegovať a lokalizovať sirény zo vzdialenosti až pol kilometra. Hoci niekoľko ďalších spoločností vyvinulo vlastné systémy na lokalizáciu sirén, firma Soltare tvrdí, že medzi vynikajúce vlastnosti systému iHear patria fakty, že všetko spracovanie okamžite prebieha na lacnom mikroprocesore vo vozidle a nie na vzdialenom clodovom serveri. Navyše patentovaná metóda digitálneho spracovania signálu (DSP) vytvára dáta s malým objemom v porovnaní s tradičným DSP, a tak môže proces bežať priamo na zbernici CAN v automobile.

Spoločnosť Soltare rokuje s niekoľkými dodávateľmi v automobilovom priemysle a odhaduje, že systém iHear by mohol byť komerčne dostupný v priebehu niekoľkých rokov.