Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Londýne budú testovať elektrickú sanitku s vodíkovými článkami

V Londýne budú testovať elektrickú sanitku s vodíkovými článkami
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť ULEMCo, ktorá sa zaoberá konverziou úžitkových vozidiel na vodíkový pohon, a priemyselní partneri sa dohodli na návrhu nového prototypu vozidla ambulancie rýchlej záchrannej zdravotnej služby na vodíkové palivové články, ktoré by malo vyjsť do ulíc Londýna koncom tohto roka.

Sanitné vozidlo je nazvané ako ZERRO, čo je skratka pre Zero Emission Rapid Response Operations, a projekt financuje britský Úrad pre vozidlá s nulovými emisiami, medzivládna skupina, ktorá sa usiluje podporovať prechod na vozidlá s nulovými (miestnymi) emisiami.

Prototyp elektrického pohonu bude obsahovať 92-kWh batériu, 30-kW vodíkové palivové články pre predĺženie dojazdu od spoločnosti Ballard a 8 kilogramové úložisko pre vodík. Sanitka je navrhnutá pre maximálnu rýchlosť 145 km / h a jej cieľový priemerný denný dojazd je odhadovaný až na 320 kilometrov.

Hnacie ústrojenstvo, podvozok a karosériu na mieru vyrábajú spoločnosti Mellor, sesterská firma spoločnosti Woodall Nicholson Group, ďalej Promech Technologies a VCS Limited. Posledná menovaná spoločnosť má už skúsenosti v tejto oblasti. V minulom roku vyrobila vo Veľkej Británii prvú čisto elektrickú sanitku, ktorá začala jazdiť v októbri vo West Midlands. Zatiaľ čo spoločnosť Promech využije pri projekte svoju existujúcu batériovú technológiu a odborné znalosti. Ďalší partneri projektu, spoločnosti Ocado a Lyra Electronics, vnášajú do návrhu prvé praktické skúsenosti s používaním elektrických vozidiel a špecializované schopnosti DC-DC elektroniky.

Nové elektrické vozidlo na vodíkové palivové články ambulancie rýchlej záchrannej zdravotnej služby ZERRO bude mať úžitkové zaťaženie najmenej 900 kilogramov a bude ťažiť z výhody nízkej podlahy, čo eliminuje potrebu použitia zdvíhacích zariadení pre pacientov.

Po roku strávenom prácami na návrhu projektu, ULEMCo a partneri teraz plánujú skonštruovať a dodať plne schválený funkčný prototyp Londýnskej záchrannej službe NHS Trust do jesene tohto roka.

Navrhovaný prototyp elektrického vozidla na vodíkové palivové články ambulancie rýchlej záchrannej zdravotnej služby ZERRO.