Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Platforma Magna MAX4 dokáže zmeniť bežné vozidlá na autonómne

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Popri vozidlách s elektrickým pohonom sa záujem bežných ľudí i odborníkov sústredí i na autonómne technológie, ktoré spravia jazdu ešte pohodlnejšou. Už dnes sa tak môžeme v moderných vozidlách stretnúť s rôznymi inteligentnými asistenčnými systémami, ktoré prevezmú časť práce za vodiča alebo mu poskytnú dôležité informácie. Dnes si však ukážeme, kam to môže ísť ešte ďalej. Sú tu inovatívne technológie pokročilých systémov, ktoré prinášajú víziu autonómnej dopravy v budúcnosti.

Kanadský výrobca automobilových komponentov Magna sa venuje vývoju rôznych asistenčných systémov pre vozidlá. Svoje dlhoročné skúsenosti pritom zúročil v novo vyvinutej plne autonómnej platforme s názvom MAX4. Tá sa dá integrovať do ľubovoľného vozidla, vrátane hybridných a elektrických modelov, a to dokonca bez náročných úprav v interiéri alebo v exteriéri auta. Technológie sú pritom prakticky neviditeľné a upravené vozidlo sa tak nelíši od iných konvenčných na cestách.

Inovatívna platforma MAX4 môže poskytnúť schopnosti autonómneho riadenia až do takzvanej 4. úrovne. A to nielen na diaľnici, ale dokonca i v hustej mestskej premávke. Všetky kamery, radary, snímače LiDAR či ultrazvukové senzory sú nenápadne zabudované do karosérie vozidla tak, aby nerušili jeho dizajn. Technológie pritom dokážu presne identifikovať rôzne pohybujúce sa objekty v premávke, vrátane iných vozidiel, cyklistov a chodcov. No senzory detegujú i statické objekty, ako sú dopravné značky, svetelné signalizácie alebo stĺpy verejného osvetlenia.

Autonómny systém môže vodič aktivovať pomocou používateľského rozhrania, ktoré sa ovláda stlačením tlačidla. Tento režim sa dá vypnúť pomocou brzdového pedála alebo stlačením núdzového tlačidla. Vozidlo vybavené platformou MAX4 tak zvláda väčšinu jázd bez zásahu vodiča a je pripravené na rôzne dopravné situácie, vrátane jazdy po mokrej či zasneženej vozovke.

Súčasťou systému sú viaceré bezpečnostné prvky, ktoré napríklad pomôžu zabrániť kolíziám s vozidlami či chodcami počas jazdy a pri parkovaní. Vodič môže kontrolovať situáciu na ceste prostredníctvom spätného zrkadla s integrovaným displejom, ktorý zobrazuje zábery zo zadnej kamery, ako aj z bočných zrkadiel so zabudovanými kamerami. Práve tie poskytnú výhľad z mŕtveho uhla cez vnútorný displej na strane vodiča.

Súčasťou platformy MAX4 môžu byť aj konfigurovateľné zadné sedadlá, ktoré sa môžu rozložiť tak, aby spolujazdci mohli sedieť oproti sebe. Zaujme i integrovaná technológia otvárania dverí a kufra gestami rukou či nohou alebo dotykové rozhranie umiestnené v stĺpiku predných dverí.

Platforma MAX4 by tak mohla poskytnúť jednoduchý a nenápadný spôsob integrácie autonómnych technológií štvrtej úrovne do klasických, hybridných či elektrických vozidiel rôznych značiek. Mohlo by to rozhodne prispieť k rýchlejšiemu nasadeniu autonómneho riadenia do bežnej premávky.