Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómna platforma Citroën Skate nesie rôzne vymeniteľné moduly

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Automobilka Citroën predstavila zaujímavý koncept mestskej mobility, ktorý spája niekoľko výhľadových dopravných technológií do jedného všestranného vozidla. Koncept s názvom Citroën Skate je autonómna platforma pre elektrické vozidlá, ktorá môže byť vybavená rôznymi druhmi vrchných modulov karosérie, v závislosti od činnosti, na ktorú sú určené.

Koncept autonómnej platformy Citroën Skate je navrhnutý tak, aby fungoval takmer nepretržite a dobíjal sa na vyhradených indukčných nabíjačkách, aby mohol zostať v pohybe. Maximálna rýchlosť môže byť obmedzená na 25 km / h alebo 5 km / h, v závislosti od spôsobu použitia, zatiaľ čo hydraulické odpruženie zmäkčuje nárazy a otrasy pasažierov.

Kolesá navrhnuté v spolupráci so spoločnosťou Goodyear sú vybavené malými elektromotormi a sférickými pneumatikami, čo umožňuje platforme sa pohybovať akýmkoľvek smerom. Vozidlo meria na dĺžku 2,6 metra, má šírku 1,6 metra a výšku 51 centimetrov. Je navrhnuté tak, aby mohlo jazdiť vo vyhradených pruhoch, pričom pohyb po meste riadi inteligentný systém správy vozového parku.

Koncept autonómnej platformy Citroën Skate.

Automobilka Citroën predstavila tri návrhy vrchných modulov pre autonómnu platformu Skate. Všetky sa dajú údajne namontovať na platformu už za 10 sekúnd a dva z nich boli navrhnuté francúzskou hotelovou spoločnosťou Accor.

Pod názvom Sofitel En Voyage sa ukrýva vrchný modul v znamení vysokého komfortu, aký by ste si mohli spájať s luxusnou hotelovou značkou, pričom mieša ploché sklo, drevenú intarziu, krvavo oranžový zamat a efektný nábytok v dostatočne veľkom priestore pre troch cestujúcich. Batožina je uložená do vyhradeného priečinka, zatiaľ čo LED pásik zobrazuje informácie, ako sú správy, počasie či dobách cestovania. Medzi ďalšie funkcie patrí bar, zvukový systém, prispôsobiteľné osvetlenie a tablet s dotykovým displejom pre videokonferenčné hovory.

Koncept autonómnej platformy Citroën Skate s modulom Sofitel En Voyage.

Pod značkou Accor bol navrhnutý aj modul s názvom Pullman Power Fitness, ktorého cieľom je spojiť fyzickú aktivitu s dochádzaním. Vo vnútri sklenenej bubliny, ktorá zaisťuje súkromie cestujúcich, ale napriek tomu umožňuje výhľad von, sa nachádza veslovací a cvičiaci stroj. K digitálnemu trénerovi je možné pristupovať cez holografickú obrazovku a podľa Citroënu by sa cvičenie, ktoré prebieha na palube, dalo dokonca využiť na dobitie batérií vozidla.

Koncept autonómnej platformy Citroën Skate s modulom Pullman Power Fitness.

Tretí modul s názvom JCDecaux City Provider je inšpirovaný pouličným nábytkom. Uzavretá kabína s tmavými oknami ponúka v prípade potreby súkromie, zatiaľ čo pasažieri v otvorenom priestore sú pred vrtochmi počasia chránení markízou. Modul City Provider je určený až pre päť cestujúcich a je vybavený nabíjaním cez USB a interaktívnymi obrazovkami na plánovanie cesty a turistické informácie.

Video s celým odhalením autonómnej platformy Citroën Skate si môžete pozrieť na začiatku článku alebo TU.

Koncept autonómnej platformy Citroën Skate s modulom JCDecaux City Provider.