Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aj Slováci si postupne nachádzajú záľubu v zdieľaní áut

Aj Slováci si postupne nachádzajú záľubu v zdieľaní áut
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Platforma na zdieľanie áut HoppyGo má za sebou prvý polrok fungovania na slovenskom trhu. Po takmer päťročných skúsenostiach v Českej republike sa inovatívna služba založená na princípoch zdieľanej ekonomiky z dielne DigiLabu ŠKODA AUTO stáva zaujímavou dopravnou alternatívou aj pre tisíce Slovákov. Popritom sa stala aj novým druhom pasívneho príjmu.

HoppyGo je pre slovenských používateľov oficiálne dostupný od mája tohto roku. Popri zdieľaných bicykloch, elektrických kolobežkách a flotilových autách sa táto platforma priradila ku možnostiam, ako sa prepravovať bez nutnosti dopravný prostriedok vlastniť. Podľa princípov zdieľanej ekonomiky tak HoppyGo napomáha využívať už existujúce statky.

Podľa posledných dát Ministerstva vnútra SR je na Slovensku evidovaných viac ako 3,2 milióna vozidiel. Každý sa môže presvedčiť, že veľká časť z nich stoja aj celé dni a týždne nevyužité na parkoviskách. Zároveň je veľa ľudí, ktorí sa potrebujú niekam dostať, ale práve je ich auto v servise, prípadne žiadne nevlastnia a taxík nebude vhodné riešenie. HoppyGo presne pre takéto situácie ponúka prehľadnú mobilnú aplikáciu a web, kde sa pár kliknutiami dá požičať auto. Pokojne aj od suseda z vedľajšej ulice.

Ilustračné foto (Zdroj: HoppyGo).

Počet registrovaných používateľov služby postupne narastal. Zatiaľ čo v júni ich bolo 3 200, koncom októbra bol ich počet už viac ako 5 600. Nebola to len zvedavosť, ktorá ich inšpirovala k registrovaniu sa. Pribúdajú aj prenájmy áut. Ak by sme ich merali v počte prenajatých dní, tak tie sa zas posunuli z 216 začiatkom leta na takmer 1100 dnes. Ak v počte najazdených kilometrov, tak spolu už ich bolo viac ako 130-tisíc. Teda zhruba 10-násobná dĺžka rovníka alebo 11 jázd z Bratislavy do Dubaja a naspäť.

Podľa štatistík HoppyGo si autá záujemcovia požičiavali najčastejšie na 5 dní a v priemere za tú dobu prejazdili 721 km. Najpopulárnejším typom požičiavaných áut je hatchback a potom combi a sedan.

Rovnakej obľube sa HoppyGo teší aj zo strany majiteľov áut. Zatiaľ ako jediná služba tohto druhu priniesla možnosť privyrábať si na vlastnom vozidle. Aj pre ľudí, ktorí si mysleli, že ich 10 či 15 ročné auto už nemá hodnotu. Práve naopak, o takéto vozidlá je u nás najväčší záujem.

Ilustračné foto (Zdroj: HoppyGo).

Celkovo ich je na HoppyGo dostupných už 140. V lete ich bola necelá stovka. Výber je veľmi široký. Od malých mestských áut už za pár eur na deň cez limuzín a dodávky, až po superšportové kabriolety pre nevšedný zážitok počas predlženého víkendu.

Majiteľom týchto áut prinieslo HoppyGo aj zaujímavý a jednoduchý príjem. Cenu za prenájom si určuje každý majiteľ sám a od toho sa potom odvíja záujem používateľov. Dohromady si ešte koncom júna prenajímatelia zarobili spolu 3 400 eur. Koncom októbra už ich tržby stúpli na 21 000 eur.

Veľmi zaujímavý príjem to bol hlavne pre niektorých majiteľov starších áut, ktorí si touto cestou zarobili aj 30 až 35 % trhovej hodnoty ich vozidla.

Ilustračné foto (Zdroj: HoppyGo).

V Česku si majitelia áut cez HoppyGo zarobili 10 miliónov korún

Zaujímavé štatistiky sú aj zo susedného Česka, kde HoppyGo funguje bezmála 5 rokov. Táto letná sezóna bola pre platformu rekordná. Obrat stúpol o 51 percent a zárobok majiteľov o 41 percent na 10,25 milióna českých korún (404 000 eur).

Od júla do 20. septembra zaznamenalo HoppyGo v ČR spolu až 20 260 dní, kedy boli autá zapožičané. Ide o tretinový medziročný nárast. V prepočte na prejazdenú vzdialenosť to sú 2,64 milióna kilometrov. Teda 65 ciest okolo sveta.

Ilustračné foto (Zdroj: HoppyGo).

(Zdroj: Tlačová správa HoppyGo)