Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Audi testuje nabíjaciu stanicu pre elektromobily vybavenú salónikom

Audi testuje nabíjaciu stanicu pre elektromobily vybavenú salónikom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nie všetci vodiči elektromobilov majú doma rýchly prístup k nabíjačke. Automobilka Audi sa aj preto pohráva s myšlienkou inštalácie mestských nabíjacích staníc, ktoré sú vybavené spoločenskou miestnosťou pre poskytnutie oddychu a zábavy čakajúcim zákazníkom. Prvý pilotný projekt bol pritom otvorený na norimberskom výstavisku.

Nabíjacie centrum Audi sa skladá z kontajnerových blokov, z ktorých každý obsahuje dve rýchlonabíjacie stanice a recyklované batérie, ktoré pochádzajú z elektrických testovacích vozidiel. Vďaka tomu je nastavenie pomerne flexibilné, no pilotný projekt v Norimbergu má asi 2,45 MWh skladovacej kapacity na mieste a je pripojený k existujúcej infraštruktúre zelenej energie, aby sa neustále dopĺňali batérie. Predpokladá sa, že solárne panely na streche inštalácie pridajú do systému až 30 kW.

Pilotné centrum obsahuje až šesť rýchlonabíjacích bodov s výkonom 320 kW, ktoré je možné rezervovať pred príchodom prostredníctvom sprievodnej mobilnej aplikácie. Zariadenie je schopné nabiť približne 80 elektromobilov každý deň „bez toho, aby sa dosiahli limity kapacity systému skladovania energie v kombinácii s príkonom 200 kW rozbočovača.“

Koncepcia mestského nabíjacieho centra Audi obsahuje šesť rýchlonabíjacích staníc a zákaznícky salónik, kde môžu vodiči pracovať alebo relaxovať pri čakaní na nabitie svojich elektromobilov.

Na každom nabíjacom bode je k dispozícii otočné rameno, ktoré pomáha vodičom pri manipulácii s nabíjacím káblom, a počas trvania pilotného projektu bude na mieste dohliadať na potreby zákazníkov zamestnanec spoločnosti Audi. Napríklad nabitie štvordverového kupé e-tron GT z 5 na 80 percent kapacity údajne trvá niečo vyše 20 minút. Zákazníci môžu tento čas stráviť v luxusnej odpočivárni, ktorá je umiestnená na kontajnerových blokoch.

Vo vnútri priestranného salónika čaká vodičov pohodlne vyzerajúce sedenie na prácu alebo odpočinok, či patio s rozlohou 40 m2. K dispozícii sú informačné materiály o produktoch, ako aj obrovské obrazovky, ktoré predvádzajú konfigurácie modelov Audi, informujú o tom, ako centrum funguje a dokonca ponúknu podrobnosti o stave nabíjania pripojených elektromobilov.

Nabíjací uzol Audi je domovom šiestich rýchlonabíjačiek s výkonom 320 kW poháňaných lítium-iónovými batériami druhej životnosti a/alebo zelenou prípojkou a strešnou solárnou energiou.

Nie je žiadna zmienka o toaletách, no k dispozícii je „donášková služba jedla na čas“, spolu so stanicou na výmenu batérií pre e-bicykle, požičovňou elektronických skútrov a možnosťou testovacích jázd v elektromobiloch pod dohľadom odborníkov spoločnosti Audi.

V tejto fáze je pilotný projekt zameraný len na majiteľov elektromobilov značky Audi, a len niektoré modely budú môcť využívať výhody plného nabíjania. Trvanie pilotného projektu nebolo zverejnené, no Audi bude monitorovať veci, ako sú časy používania v špičke a skúsenosti zákazníkov, aby informovali o budúcom vývoji tejto stanice.

Zákaznícky salónik ponúka pohodlné sedenie, množstvo veľkých obrazoviek, luxusný automat a informácie o rôznych produktoch Audi.