Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové plne elektrické robotické taxi Waymo úplne odstránilo volant

Nové plne elektrické robotické taxi Waymo úplne odstránilo volant
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Waymo otvorila svoju taxislužbu bez vodiča pre verejnosť vo Phoenixe v Arizone v októbri minulého roka, čím sa stala prvou komerčnou službou na svete, ktorá funguje bez bezpečnostných záložných vodičov za volantom. Teraz spoločnosť predstavila vozidlo navrhnuté od základov s ohľadom na autonómnu jazdu, v ktorej je úplne odstránený volant.

Nové plne elektrické vozidlo pre robotaxi službu má dizajn minivanu bez B-stĺpika, ktorý má úplne rovnú podlahu s nízkou nástupnou výškou. To uľahčuje cestujúcim nastupovanie a vystupovanie prostredníctvom širokého otvoru, ktorý poskytuje dvojica posuvných dverí na každej strane. Vozidlo sa môže pochváliť aj veľkým priestorom pre hlavu a nohy, k čomu v prvom rade prispieva úplná absencia volantu alebo pedálov. Nastaviteľné sklápacie sedadlá, obrazovky a nabíjačky umožnia pasažierom sa vydať na cestu bez toho, aby sa museli rozprávať s vodičom.

Nové plne elektrické autonómne robotaxi bez volantu Waymo.

Tento Robotaxík bol navrhnutý a vyvíjaný v Göteborgu vo Švédsku a bude vyrobený značkou elektromobilov Zeekr, ktorá patrí pod čínskeho nadnárodného výrobcu automobilov Geely. Spoločnosť Waymo tvrdí, že splní americké federálne bezpečnostné normy pre svoje vozidlá a pripojí ich k flotile Waymo One na amerických cestách „v najbližších rokoch“. Samozrejme, regulačné orgány budú mať posledné slovo o tom, ktorý rok sa to stane, takže Waymo nemôže teraz poskytnúť žiadne informácie o presnejšom časovom pláne.

Nové plne elektrické autonómne robotaxi bez volantu Waymo.

Za viac ako desať rokov však softvér Waymo na autonómne riadenie najazdil na verejných cestách viac ako 32 miliónov autonómnych kilometrov, čo je podľa spoločnosti viac, ako by priemerný vodič najazdil za celý svoj život. Od začiatku cestných testov sa vozidlá spoločnosti Waymo stali účastníkmi len niekoľkých nehôd, z ktorých väčšina bola nezávažná a žiadna z nich nemala za následok smrť, pričom Waymo z veľkej väčšiny týchto nehôd obviňuje druhého vodiča.

Nové plne elektrické autonómne robotaxi bez volantu Waymo.