Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Trnavskí žiaci si v Amerike upevnili pozíciu svetovej robotickej špičky

Trnavskí žiaci si v Amerike upevnili pozíciu svetovej robotickej špičky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Skupina žiakov z Trnavy s názvom IT-PRO-BESST sa vďaka svojej záľube v stavaní robotov, z populárnych stavebníc LEGO MINDSTORM, prebojovala až na šampionát v americkom Detroite. Spoza oceánu si žiaci Anglicko-slovenskej bilingválnej školy BESST priniesli fantastické 3. miesto na svete spomedzi 104 zúčastnených tímov.

V dňoch 25. − 28. 4. 2018 excelovali žiaci Súkromnej základnej školy BESST a študenti Súkromného bilingválneho gymnázia BESST na celosvetovom šampionáte FIRST LEGO League v Detroite. Deväťčlenný tím reprezentoval Slovensko v zložení Júlia Hypká, Natália Horváthová, Rebeka Hirnerová, Paulína Hlavnová, Emma Válkyová, Ondrej Karlubík, Adam Martiš, Marek Šugár, Paul Tobias Karsch aj tréneri Jakub Hirner a Rastislav Rehák.

Na šampionát sa kvalifikoval postupne cez regionálne kolo v Bratislave, semifinále v poľskom Lodž a stredoeurópske finále v nemeckom Aachene. Náročná príprava na súťaž trvala viac ako pol roka. Množstvo dlhých večerov, víkendov i prázdnin prežil tím v škole.

IT-PRO-BESST tím zavítal vďaka svojmu vedecko-technickému talentu až do Ameriky.

Počas americkej súťaže sa mladí Trnavčania prebojovali do finále − prestížneho exhibičného robotického turnaja TOP 8 tímov. Tu IT-PRO-BESST zažiaril a v novom slovenskom rekorde skončil na treťom mieste na svete s počtom bodov 530 (absolútne maximum je 535 bodov). Najstresujúcejšia časť súťaže bola na pleciach Júlie a Paula, ktorí výborne zvládli jazdy robota za súťažnými stolmi, a tak úspešne korunovali úsilie celého tímu.

IT-PRO-BESST tím počas súťaže.

„Nášmu robotovi sa v Amerike mimoriadne darilo. Napriek veľmi náročnému prevozu a inštalácii sa ukázala jeho vysoká kvalita a spoľahlivosť. Na šampionáte sme dosiahli druhý najlepší výsledok spomedzi všetkých tímov a po vyraďovacom semifinálovom kole s neskorším víťazom sme sa nakoniec umiestnili na vynikajúcom treťom mieste,“ povedal jeden z hlavných strojcov tohto úspechu, bývalý člen a aktuálny „kouč“, gymnazista Jakub Hirner.

Tím pred slovenským reprezentačným stánkom.

FIRST LEGO League (FLL) je najväčšia robotická súťaž s cieľom nadchnúť deti a mládež vo veku od 9 − 16 rokov pre vedu a technológie. Aktuálne združuje viac ako 30 000 tímov, ktoré prezentujú svoj vedecko-technický talent, cit pre tímovú spoluprácu a kreativitu pri riešení komplexných úloh na turnajoch po celom svete. Časť 9-člennej skupiny mladých inovátorov zo Slovenska sa vďaka tomuto programu zúčastnila minulý rok exhibície najlepších tímov Asia Pacific Invitational v austrálskom Sydney, kde, rovnako ako tentoraz, potvrdila svoju pozíciu medzi svetovou špičkou.

„To, že sme v robotike boli veľmi blízko od víťazstva, nás neodradilo, práve naopak. Sme presvedčení, že naše limity vieme posúvať stále ďalej,” uzavrel Jakub.

IT-PRO-BESST tím skanduje počas súťaže.

(Zdroj: Tlačová správa Anglicko-slovenská bilingválna škola BESST)