Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Digitálne médiá si našli svoje pevné miesto aj v školách

Digitálne médiá si našli svoje pevné miesto aj v školách
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 9. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nadácia Orange otvára grantový program e-Školy pre budúcnosť a aj po piaty rok ostáva jeho hlavnou témou správne a bezpečné využívanie digitálnych technológií, ktoré sú čoraz väčšou súčasťou našich životov. Príležitosť majú pedagógovia a mimovládne organizácie, ktoré majú dobrý nápad, ako zmysluplne zaradiť zodpovedné používanie digitálnych médií do vyučovacieho procesu.

Notebooky, smartfóny, tablety – dnešné deti sú obklopené digitálnymi technológiami a často s nimi dokážu narábať lepšie, ako dospelí. Nadácia Orange svojim grantovým programom reaguje na tieto aktuálne trendy v oblasti digitálnych médií. Pre deti či mladých ľudí sú už prakticky bežnou súčasťou životov, napriek tomu, že len pár rokov dozadu bol internet a vlastný počítač stále len víziou budúcnosti.

Tento rýchly vývoj technológií so sebou prináša množstvo nástrah a rizík, ale aj nových výziev. Grantový program e-Školy pre budúcnosť podporuje projekty pedagógov a mimovládnych organizácií pôsobiacich v oblasti vzdelávania, ktoré sú zamerané na zodpovedné a bezpečné používanie digitálnych technológií, na oblasť programovania či mediálnu výchovu.

Počas predchádzajúcich štyroch rokov grantového programu Nadácia Orange podporila 180 projektov z celkovo predložených 439 žiadostí. Na podporu tých najzaujímavejších bude v piatom ročníku programu prerozdelená celková suma až 50 000 eur.

Grantový program je otvorený od 03. 09. 2018, uzávierka prijímania projektov je 3. 10. 2018 o 24:00 hod. Uchádzať sa o podporu so svojim projektom môžu pedagógovia a mimovládne organizácie prostredníctvom online prihlášky na www.nadaciaorange.egrant.sk. Výsledky grantového programu budú zverejnené po 26. októbri 2018 na www.nadaciaorange.sk.

Projekt EnviRObot z Levoče, ktorý učí žiakov ZŠ prepojiť svet IT, programovania a robotiky s environmentalistikou a obnoviteľnými zdrojmi energie.

Deti na nete

 

Dnešná digitálna doba z technológií urobila bežnú záležitosť, pre deti sú rutinou. Byť odrezaný od prístupu na internet dnes predstavuje pre deti doslova katastrofu, môžeme dokonca hovoriť o sociálnom vylúčení. Výdobytky online sveta však so sebou prinášajú mnohé úskalia a nástrahy. V takýchto situáciách je dôležité siahnuť po správnom zdroji informácií, ktorý dokáže pomôcť zorientovať sa v problematike.

Práve web www.detinanete.sk, ktorý Orange s týmto cieľom vytvoril, môže poslúžiť ako takýto informačný zdroj. Navyše táto užitočná stránka ponúka informácie o zodpovednom používaní i rizikách digitálnych médií.

Na webe nájdu učitelia i rodičia nielen užitočné rady, ako sa v jednotlivých situáciách zachovať či ako dieťaťu témy vysvetliť, ale aj možnosť objednať si bezplatný workshop vedený školenými psychológmi pod odbornou taktovkou garantky projektu Márie Tóthovej Šimčákovej.

Doteraz vyškolili po celom Slovensku už viac ako 35 000 žiakov, učiteľov i rodičov, ktorým poskytli cenné tipy, ako používať nové médiá bezpečne a zodpovedne.

(Zdroj: Nadácia Orange)