Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Veľký trajekt prevážajúci autá vykonal svoju prvú autonómnu plavbu

Veľký trajekt prevážajúci autá vykonal svoju prvú autonómnu plavbu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V rámci toho, čo je opisované ako prvé na svete, 222-metrový trajekt na prepravu vozidiel autonómne nedávno preplával 240-kilometrový úsek japonského mora Iyonda. Plavidlo dokonca samostatne vykonávalo procedúry pri dokovaní.

Demonštrácia projektu s názvom Smart Coastal Ferry, zahŕňala technológiu vyvinutú spoločnosťami Mitsubishi Shipbuilding Company a Shin Nihonkai Ferry Company, ktorá bola použitá na trajekte Soleil. Projekt autonómneho trajektu je zase súčasťou väčšieho projektu vývoja autonómnej navigácie lodí Meguri 2040 nadácie Nippon Foundation.

Trajekt Soleil na svojej plavbe po mori Iyonda – plavba bolo vyhlásené za prvú ukážku plne autonómneho veľkého trajektu na prepravu vozidiel na svete.

Trajekt Soleil prvýkrát vstúpil do služby 1. júla minulého roku, pilotovaný ľudskou posádkou. Keďže opakovane absolvoval 240 km / 7-hodinovú trasu medzi lokalitami Shinmoji a Iyonada, jeho autonómny navigačný systém Super Bridge-X zostavil údaje o trase. Nedávno vykonaná plavba bola pritom prvou plavbou trajektu s výhradným použitím tohto systému. Trajekt sa autonómne plavil maximálnou rýchlosťou až 26 uzlov (48 km / h).

Niektoré z infračervených kamier nasadených na trajekte Soleil.

Spolu s GPS navigačným systémom pritom využíval aj rad infračervených kamier na detekciu a vyhýbanie sa iným lodiam (vo dne alebo v noci), systém monitorovania motora, ktorý zaisťuje, že veci fungujú tak ako majú, a automatizovaný systém kotvenia / ukotvovania. Vďaka nemu sa plavidlo dokáže otáčať a cúvať, čo mu umožní zakotviť v dvoch prístavoch.

Monitor automatického kotvenia lode (vľavo) a monitor jej navigačného systému (vpravo).

Spoločnosť Mitsubishi vyhlásila, že vývoj takýchto technológií by mal pomôcť zvýšiť námornú bezpečnosť, znížiť nároky na prácu posádky a znížiť prevádzkové náklady. Počas januára a marca sa budú konať demonštrácie ostatných skupín projektu Meguri 2040.